9 lessen en tips voor het verhuren van je camper
Wat hebben we geleerd na een eerste zomer verhuren?
Afgelopen zomer hebben we zelf niet zoveel gebruik gemaakt van onze camper, want we waren druk bezig met het bouwen van camper #2. Aangezien we het zonde vonden als Barry (camper #1 dus ..) teveel stil zou staan, hebben we ‘m aangeboden op een deelplatform. Binnen een uur hadden we de eerste aanvraag al binnen! Daarna is Barry nog een aantal keer verhuurd: soms kort, maar meestal wel langer dan een week. Maar hoe is dit gegaan? En wat vonden we er zelf van? We delen het met je in deze blog.
Geschatte leestijd: 3 minuten
Onderdelen in dit artikel:
Moeilijkheid ★ ★ ★ ☆ ☆
Kosten ★ ☆ ☆ ☆ ☆
Tijd ★ ★ ★ ☆ ☆
Benodigdheden:
✔ Camper
✔ Verzekering
1. Waarom verhuren?
Waarom zou je je camper eigenlijk verhuren, zou je kunnen denken? De voornaamste reden hiervoor is toch wel financieel. Een camper kost toch al snel zo’n 2500 euro per jaar. Denk hierbij aan de verzekering, wegenbelasting, APK’s en kleine reparaties. En als je ongeluk hebt en flink wat onderhoud moet uitvoeren, dan kan dit bedrag zo het dubbele zijn.
Je camper verhuren kan dan een handige manier zijn om wat kosten terug te winnen. Vooral in het hoogseizoen lopen prijzen voor verhuur best wel op en kun je (afhankelijk van het type camper) snel al zo’n 80-100 euro per nacht verdienen.
Let wel op als je gaat verhuren dat je dit niet teveel doet: op de site van verhuurplatform Camptoo staat dat er door de Belastingdienst eisen zijn gesteld aan het maximale vrijgestelde bedrag dat je ermee mag verdienen per jaar.
2. Wat wij geleerd hebben
Nu we Barry een aantal keer aan vrienden en vreemden mee hebben gegeven, hebben we wat inzichten verzameld over het verhuren:
1. Een camper verhuren kost stiekem best wat tijd
Contact met de huurders, schoonmaken van de camper, vullen van de gastank/watertank/dieseltank, uitgebreide rondleiding bij het ophalen, controle bij terugkomst: het hoort er allemaal bij en kost totaal toch al snel een uur of 6.
Voor ons tot nu toe geen probleem, want vooral Lotte vindt het heel leuk om alles voor te bereiden en uitleg te geven bij vertrek. Maar het kan niet echt gegroepeerd worden in de lijst met manieren om een ‘passief inkomen’ te genereren ..
2. Same-day-return en pickup is vrij stressvol
Dit klinkt vrij logisch, maar toch zijn we erin getrapt. Wij hebben namelijk twee keer gehad dat de camper op dezelfde dag terug gebracht en weer opgepikt werd en dat is echt geen aanrader! (en doen we dus niet meer ..) Juist op zulke dagen is er net een draadje los bij de LED strips, gaat er een kastsluiting los of is de draaiknop van de Qlima douche zoek geraakt waarvoor we nog geen vervanging hebben.
Dit zijn situaties die we eigenlijk heel makkelijk weten op te lossen, maar waar je net wat meer tijd voor nodig hebt, omdat je bijvoorbeeld een onderdeel moet bestellen. Wij vinden het belangrijk dat Barry elke keer tip-top in orde is voor vertrek en dan is het even stressen om last-minute (soms wat houtje-touwtje-achtige ..) oplossingen te moeten verzinnen.
Dus: om hectische situaties te voorkomen, zorgen wij er nu voor dat er altijd minimaal een dag tussen zit.
3. Bijna alles wat kapot gaat, kun je gelukkig zelf fiksen!
Als een camper gebruikt wordt, gaat er vanzelfsprekend ook weleens wat kapot. Gelukkig viel het deze zomer bij Barry heel erg mee wat er kapot was gegaan. Het ging vooral om kleine dingetjes, zoals een afgebroken kinderslotje (waarmee wij de keukenkastjes sluiten), een los stekkertje bij de LED verlichting, een kapot haakje, of krassen op de tafel.
En het leuke daarvan is dat we alles vrij snel zelf wisten te repareren, want we weten precies hoe de camper in elkaar steekt en hoe we snel een draadje vervangen of een kastsluiting weer terugplaatsen. Ons maken ze niet zo snel meer bang :)
4. Een camper is.. een camper, geen persoon
Als je te erg emotioneel verbonden bent aan je camper, dan is het lastig om ‘je kind’ mee te geven aan vreemden. Het helpt daarbij niet als je hem een naam hebt gegeven en er veel mooie avonturen mee hebt beleefd.
Wat voor ons hielp is om de camper weer te zien als hetgeen wat het eigenlijk is: een metalen blik met vier wielen en mooi interieur. Het doet dan minder pijn als er iets van binnen of buiten kapot gaat. Makkelijker gezegd dan gedaan, maar toch ;-)
5. Geniet mee met de camperavonturen
Het is echt heel leuk om je camper op allemaal mooie plekken in Europa te zien staan! Doordat wij goed contact hadden met onze huurders, kregen we regelmatig mooie foto’s door van plekken waar Barry op dat moment stond. Waar wij deze zomer vooral aan camper nummer 2 aan het werk waren, is Barry van Noorwegen tot Portugal geweest. Iets met werkpaarden en luxepaarden ..
6. Snel en duidelijk reageren = essentieel!
Krijg je een aanvraag binnen op een verhuurplatform? Zorg er dan voor dat je snel reageert! Je reactiesnelheid heeft invloed op je vindbaarheid bij bijvoorbeeld Camptoo, Goboony of PaulCamper. Daarnaast vragen sommige huurders bij meerdere camper-eigenaren om informatie en kan het net het verschil zijn als je snel (en op een leuke manier) reageert.
7. Schrijf een uitgebreide manual
Doordat wij van tevoren veel tijd hebben gestoken in het schrijven van onze manual en deze vooraf met de huurders hebben gedeeld, hebben we daarmee veel vragen afgevangen. Ook ligt er altijd een manual in de camper, zodat huurders gemakkelijk wat kunnen opzoeken. Dit heeft ons - denken we - best veel appjes gescheeld en is leuk leesvoer voor de huurders voor onderweg!
8. Denk goed na over vrije kilometers
Wij hadden bij onze eerste verhuurperiode de vrije kilometers best hoog staan (1750 km per week). De kilometerstand van de bus is inmiddels een stukje boven de 200.000 en dit heeft natuurlijk effect op de waarde van de camper.
Vandaar dat wij de vrije kilometers uiteindelijk wat naar beneden hebben gebracht, naar 1500 kilometer per week (ongeveer gemiddeld op de platformen). Soms gingen huurders er wel iets overheen, en dan kregen we een kleine vergoeding per kilometer voor de extra’s kilometers.
9. Waar laat de huurder zijn/haar auto?
Bij ons waren er een aantal huurders die de camper op kwamen halen en toen weer naar huis reden om daar de camper verder in te pakken en vanuit daar op vakantie te gaan. Soms waren er echter ook huurders die alle spullen al mee hadden genomen en vanuit ons adres vertrokken.
Goed om dit van tevoren uit te vragen, zodat je weet of je rekening moet houden met een extra auto die er een tijdje staat. Op sommige plekken is dat geen probleem, maar als je midden in de stad woont kan dat wellicht lastiger zijn.
3. De grote vraag: gaan we hiermee door?
Afgelopen zomer hebben we onwijs leuke huurders gehad die allemaal heel goed voor Barry hebben gezorgd. De camper kwam vaak met vrijwel geen kleerscheuren weer thuis. Dit geeft voor ons wel vertrouwen om de camper te blijven verhuren.
Natuurlijk houden we in ons achterhoofd dat het een keer goed fout kan gaan en daarom zorgen we er altijd voor dat we een goede verzekering hebben. Bij verhuur kiezen wij voor een optionele dagverzekering (via het camper verhuurplatform), waardoor je zelf geen risico loopt om gekort te worden op bijvoorbeeld je eigen schadevrije jaren. Kost iets meer, maar zorgt er ook voor dat we Barry wat makkelijker meegeven.
Hopelijk helpen onze ervaringen jou op weg met de overweging om een camper te verhuren!
Ook handig om te weten ..
We hopen dat dit artikel je op weg heeft geholpen met de keuze voor internet in jouw camper.
In dit artikel kunnen affiliate links staan naar websites van partners. Als je via deze links producten bestelt, dan betaal jij hier niets extra's voor. Wij krijgen vanuit de partner een kleine vergoeding. Hiermee help je ons om huisopwielen.com te blijven aanvullen met nieuwe content en producten.