Flexibele of glazen zonnepanelen op je camper
Waar moet je aan denken?
Als je zonnepanelen wilt op je camper, dan moet je natuurlijk wel weten welke je nodig hebt. Als je meer algemene informatie wilt over zonnepanelen, lees dan eerst ons artikel eens over de basics van zonnepanelen, of hoe je het aantal zonnepanelen berekent voor jouw camper.
Aangezien we op onze eerste eerste camper vaste zonnepanelen hadden en op onze tweede camper flexibele, vonden wij het tijd voor een vergelijking. Hierbij onze bevindingen op een rijtje!
Geschatte leestijd : X minuten
Onderdelen in dit artikel :
Moeilijkheid ★ ★ ★ ☆ ☆
Kosten ★ ★ ☆ ☆ ☆
Tijd ★ ☆ ☆ ☆ ☆
Ben jij op zoek naar een volledig pakket aan zonnepanelen dat je in 1x kan bestellen? Kijk dan hier voor de verschillende opties.
1. Introductie zonnepanelen op je camper
Er zijn grofweg twee soorten zonnepanelen: zonnepanelen die je niet kan buigen (met een glasplaat) en zonnepanelen die wel kunnen buigen (semi-flexibele). Voor de volledigheid: eigenlijk heb je ook nog volledig flexibele zonnepanelen (die je zelfs kan oprollen), maar in de praktijk worden die bijna nooit gebruikt om permanent op een camper te bevestigen.
De zonnepanelen die je waarschijnlijk het meeste ziet zijn degene die we op onze eerste camper hebben: de zonnepanelen met het glaspaneel. Maar in sommige gevallen kan het gunstiger zijn om voor semi-flexibele zonnepanelen te gaan. Hieronder vind je enkele verschillen tussen deze typen zonnepanelen.
2. Bevestiging
Allereerst de bevestiging, een belangrijk onderdeel van een zonnepaneel op je camper installeren. Glaspanelen zijn een stukje zwaarder dan semi-flexibele zonnepanelen, en moeten daarom ook anders bevestigd worden. Er zijn vaak hoeksteunen nodig die je bevestigd op het dak, waarna je de hoeksteunen weer vastschroeft aan het zonnepaneel.
Omdat wij op camper Barry een imperiaal hadden, hebben we wat meer moeten improviseren bij het bevestigen van de zonnepanelen. Zo hebben we de zonnepanelen vastgemaakt met zo’n 12-16 buisklemmen per zonnepaneel. Dat is beetje een overkill om eerlijk te zijn, maar we hadden ze graag goed vast zitten! Je hoort weleens verhalen van rondvliegende zonnepanelen ...
Wij hebben het gehele imperiaal eraf gehaald en de zonnepanelen erop gelegd. Dit was millimeterwerk bij ons, want met een paar kleine aanpassingen pasten de 2 zonnepanelen echt precíes naast elkaar. In het frame van het zonnepaneel hebben we toen op de juiste plekken een gaatje geboord. Daarna hebben we met een bout & moer (en ring) alles stevig bevestigd aan het imperiaal. Een ding is zeker: die panelen komen niet meer los!
Bij de tweede camper hadden we een hefdak, waardoor we automatisch al moesten kiezen voor semi-flexibele zonnepanelen (lees hieronder verder bij gewicht). We hebben hier twee lichte semi-flexibele zonnepanelen gepakt en die rechtstreeks op het dak hefdak gekit. Belangrijk wanneer je hieraan begint om alles eerst goed te ontvetten (met terpentine bijvoorbeeld) en daarna met een stevige all-purpose kit rechtstreeks op het hefdak te plakken. Daarna is het tijd om het allemaal stevig aan te drukken, leg er dus wat zware materialen op tijdens het drogen van de kit. Easy as that.
Voordelen
We hadden twee kleine voordelen met dit hefdak. De eerste was het materiaal, namelijk kunststof. Bij een normaal dak hecht de kit zich op de verflaag van je carrosserie. Mocht je het dus rechtstreeks op het originele dak van je camper plaatsen, dan kunnen de zonnepanelen op den duur los gaan laten zodra de lak begint te slijten.
Ons tweede voordeel was dat het hefdak niet geheel vlak was, maar verschillende gleuven had. Een bekend probleem met het kitten van semi-flexibele zonnepanelen, is dat het de warmte niet kwijt kan omdat het direct op het oppervlak zit vastgemaakt. In ons geval is lichte ventilatie aan de onderkant mogelijk door de gleuven.
Voor de bevestiging van zonnepanelen op onze campers was een semi-flexibel zonnepaneel een stuk gemakkelijker. 1-0 voor het semi-flexibele zonnepaneel!
3. Gewicht
Als tweede moet je denken aan het gewicht van het zonnepaneel. Gewicht was voor ons bij de tweede camper een belangrijke reden om niet voor glazen zonnepanelen te gaan. Mocht je de zonnepanelen net als wij op een hefdak willen plaatsen, dan is het gewicht erg belangrijk. We hadden gecontroleerd bij de hefdak-inbouwer hoeveel kilo er ongeveer op kon zonder dat het een probleem was. In ons dak houdt een hydraulische gasveer namelijk het geheel overeind, dus bij teveel drukkend gewicht klapt het hefdak automatisch weer in. Een kilo of 8 kon het dak aan, maar veel zwaarder moest het niet worden. Vaste zonnepanelen wegen al snel meer dan 10kg per stuk.
Onze huidige flexibele zonnepanelen wegen slechts iets meer dan 2 kilo, en we hebben er twee (van 130 watt per stuk) op het dak liggen. We merken er niks van qua gewicht als we het hefdak omhoog duwen en het dak blijft goed open staan.
Is gewicht belangrijk voor je camper, dan zou je dus beter voor een semi-flexibel zonnepaneel kunnen gaan. 2-0 voor het semi-flexibele zonnepaneel!
4. Kwetsbaarheid
In principe zijn zonnepanelen niet ontzettend breekbaar, maar toch werd een van onze vaste zonnepanelen met een gebroken glaspaneel geleverd. Je moet dus wel een beetje uitkijken als je er mee omgaat, je kan er bijvoorbeeld niet overheen lopen. Bij veel semi-flexibele zonnepanelen kan dat wel, wat gunstig zou kunnen zijn mocht je er over heen moeten lopen op het dak van je camper.
Daarentegen voelde de aansluiting van de kabel bij de semi-flexibele zonnepanelen wel iets minder robuust dan bij een vast zonnepaneel. Daar zat het netjes weggewerkt in een kastje, terwijl bij de semi-flexibele zonnepanelen de aansluiting wat meer erop ligt. Wij hebben hier tot nu toe geen problemen mee ondervonden, maar het voelde wel wat kwetsbaarder.
Voor de kwetsbaarheid vinden we het een gelijkspel, allebei een punt. 3-1!
5. Rendement
We hebben het nog niet goed zelf kunnen testen, maar doorgaans is het rendement van vaste zonnepanelen hoger dan die van semi-flexibele zonnepanelen op een camper. Vroeger was dit verschil nog een stuk groter dan tegenwoordig, maar nog steeds scoren glaspanelen beter dan semi-flexibele zonnepanelen.
Het hefdak heeft wel een extra voordeel, want doordat we deze open kunnen zetten kunnen de semi-flexibele zonnepanelen ook bij een laagstaande zon nog wat zonnestralen opvangen.
Het rendement verschilt niet veel meer, maar dit puntje moeten we toch geven aan de glaspanelen; 3-2!
6. Prijs
Als laatste de prijs van zonnepanelen op je camper. In principe zijn zonnepanelen in beide uitvoeringen tegenwoordig erg goed te betalen. Toch zijn glaspanelen net iets goedkoper dan semi-flexibele zonnepanelen. Zo betaalden wij 135 euro voor 180 watt glaspanelen zonnepanelen en 130 euro voor 130 watt semi-flexibele zonnepanelen.
Zonnepanelen op je camper installeren hoeft dus niet duur te zijn, maar de glaspanelen winnen het net van de semi-flexibele. 3-3!
7. Conclusie
De voordelen tussen deze twee typen zonnepanelen ontloopt elkaar niet veel. Jouw keuze voor type zonnepaneel zal voornamelijk afhangen van jouw situatie en wat voor jou belangrijk is. Voor de een is het budget minder belangrijk, voor de ander is het gewicht weer niet zo essentieel. In ieder geval zouden wij hoe dan ook aanraden om zonnepanelen op je camper te nemen, het geeft je zoveel vrijheid!
We hopen dat dit artikel je op weg heeft geholpen met je zoektocht naar nieuwe banden.
In dit artikel kunnen affiliate links staan naar websites van partners. Als je via deze links producten bestelt, dan betaal jij hier niets extra's voor. Wij krijgen vanuit de partner een kleine vergoeding. Hiermee help je ons om huisopwielen.com te blijven aanvullen met nieuwe content en producten.