Huisopwielen.com - Jouw gids om zelf een camper te bouwen

View Original

Internet in jouw camper: verschillende opties op een rijtje

Zo kom je niet zonder internet te zitten!

Natuurlijk kun je ervoor kiezen om even helemaal offline te gaan. Maar als je afhankelijk bent van internet voor bijvoorbeeld je werk, is een goede internetverbinding in jouw camper geen overbodige luxe. In dit artikel zetten we een aantal mogelijkheden voor een stabiele verbinding voor je op een rijtje.

Geschatte leestijd: 3 minuten

Onderdelen in dit artikel:

  1. Internet in de camper

  2. 4G streamen via je mobiele telefoon

  3. Mi-fi Router

  4. Wi-fi op de camping of in een café

  5. Conclusie

See this content in the original post

Moeilijkheid ★ ★ ☆ ☆ ☆

Kosten ★ ☆ ☆ ☆ ☆

Tijd ★ ★ ★ ☆ ☆

Benodigdheden:

✔ Telefoon

Mi-Fi Router

See this content in the original post

De afgelopen jaren is mobiel internet een stuk eenvoudiger en goedkoper geworden. Databundels worden alsmaar groter, datasnelheden worden verhoogd en je hebt op weinig plekken in Europa compleet geen ontvangst meer.

Daarnaast zijn we allemaal ook net wat afhankelijker geworden van internet. Misschien (zoals wij) voor je werk of juist om de ervaringen te delen met je familie en vrienden. Maar ook om te kunnen navigeren of onderzoek te doen naar de mooiste plekken, komt snel internet goed van pas.

Anno 2021 hoef je je zeker niet te schamen als je goed internet wilt in jouw camper. Maar welke opties zijn er allemaal?

See this content in the original post

Wellicht de simpelste en meest gekozen optie is gebruik maken van de bundel op je telefoon. Van vrijwel elke telefoon kun je tegenwoordig een hotspot maken, waardoor je vaak ook andere apparaten (zoals bijvoorbeeld je laptop) op die internetconnectie aan kan sluiten.

In het buitenland gelden vaak wel net iets andere regels voor gebruik dan in Nederland. Wij hebben beiden een bundel met ongelimiteerd data in Nederland, maar in het buitenland wordt dit gelimiteerd tot ergens tussen de 16 en 20GB per maand (afhankelijk van de provider). Op zich niet verkeerd, maar ga je veel data verbruiken door bijvoorbeeld video’s te streamen, dan gaat het hard!

Daarnaast zit er soms een limiet aan het aantal maanden dat je met die bundel in het buitenland data mag verbruiken. Indien je meer dan 4 maanden meer verbruikt in het buitenland dan in Nederland, valt het buiten ‘redelijk gebruik’. Je moet dan een extra bundel aanschaffen. Na 4 maanden in Portugal kreeg Bas van T-mobile zo’n bericht.

Bij langdurig verblijf in het buitenland zijn sommige bundels niet meer geldig.

Mocht je dus van plan zijn om lang weg te gaan, houd hier dan rekening mee en check even bij je provider wat hier de regels voor zijn.

See this content in the original post

Met een Mi-Fi router maak je eigenlijk een Wi-Fi router via een simkaart. Het werkt heel simpel: je neemt een (lokale) simkaart met alleen een internetbundel en plugt hem in de Mi-fi router. Je kunt daarna al je apparaten verbinden met dit netwerk. In veel landen is een simkaart met (onbeperkt) internet niet duur. Zo kost onbeperkt internet in Portugal (MEO) bijvoorbeeld 1 euro per dag.

Ook kan je bij sommige providers de Mi-Fi router voor een bepaalde periode huren. Wij hebben hem zelf aangeschaft, omdat we wisten dat we er voor langere tijd en in meerdere landen gebruik van gingen maken.

Je zou in plaats van een Mi-Fi router ook een extra telefoon kunnen gebruiken waar je de lokale simkaart in stopt. Dit is een prima optie als je er nog een in een lade hebt liggen die anders toch niet wordt gebruikt.

Toch zijn er een aantal voordelen te bedenken waarom je een Mi-Fi router zou verkiezen boven je eigen telefoon. Zo gaat de batterij vaak langer mee dan bij een reguliere mobiele telefoon. Daarnaast is een Mi-Fi router vaak compacter dan een telefoon en ontzettend makkelijk in gebruik: je zet ‘m aan en het doet wat het moet doen.

Wij hebben voor deze Mi-Fi router gekozen en zijn er erg tevreden mee. We doen er simpelweg een simkaart in en het werkt.

See this content in the original post

Mocht je geen hotspot willen maken, dan zijn er natuurlijk altijd nog de (openbare) Wi-Fi punten. Indien je besluit om op een camping te staan, zal er ongetwijfeld wel een Wi-Fi netwerk aanwezig zijn. Hoe snel de verbinding is die je ermee behaalt, is een ander verhaal. Een berichtje ontvangen of verzenden lukt waarschijnlijk prima, maar stel dat je een video-call hebt met het thuisfront, een collega of een klant, dan wordt het vaak wat lastiger.

Internet opzoeken in café is dan wellicht een betere optie. Echter weet je ook daar van tevoren niet hoe snel de verbinding is en kan het er soms veel te druk zijn om rustig te bellen. Daarnaast is het vaak zoeken naar een stopcontact om je laptop in te kunnen pluggen.

De beste optie zou dan zijn om ergens een co-working space op te zoeken: vaak wat prijziger, maar in ieder geval met snel internet en goede faciliteiten!

See this content in the original post

Internet in je camper is dus zeker mogelijk, maar het hangt er vanaf wat je verwachtingen en plannen zijn. Ga je een aantal weken op vakantie en trek je de natuur in? Dan kan je prima vooruit met de internetverbinding van je mobiel. Wil je voor langere duur gaan wonen en werken in je camper en ben je erg afhankelijk van een steady verbinding? Dan loont het om naar andere opties te kijken.


Ook handig om te weten ..

We hopen dat dit artikel je op weg heeft geholpen met de keuze voor internet in jouw camper.

In dit artikel kunnen affiliate links staan naar websites van partners. Als je via deze links producten bestelt, dan betaal jij hier niets extra's voor. Wij krijgen vanuit de partner een kleine vergoeding. Hiermee help je ons om huisopwielen.com te blijven aanvullen met nieuwe content en producten.

See this search field in the original post

Ook interessant! ▾

See this form in the original post