De verschillen tussen en L1H1 en een L2H2 camper formaat
Welk type bus wil jij gaan ombouwen?
Misschien zit je wel te twijfelen tussen verschillende formaten campers die je wilt gaan bouwen. Wij hebben zelf in 2020 een Renault Master (L2H2, 5.50 meter lang) en in 2021 een Peugeot Boxer (L1H1, 4.96m lang) gebouwd, dus wie weet kunnen we jou op weg helpen in je overweging. In dit artikel lees je, volgens ons, de 5 grootste verschillen tussen deze twee typen busjes!
Geschatte leestijd : 4 minuten
Onderdelen in dit artikel :
Moeilijkheid ★ ★ ☆ ☆ ☆
Kosten ★ ★ ★ ☆ ☆
Tijd ★ ☆ ☆ ☆ ☆
We kregen regelmatig de vraag waarom we een kleinere zijn gaan bouwen en niet bijvoorbeeld een groter formaat. Veel mensen kiezen bij hun tweede camper voor een maatje groter: wij gingen precies de andere kant op. Waarom dan? Nou, in het kort om de volgende redenen.
Ten eerste leek het ons simpelweg leuk om nog een camper te bouwen. We hadden veel plezier in de eerste camper bouwen, en wisten dat een tweede camper bouwen een stuk gemakkelijker en sneller afgerond zou zijn. De skills en kennis die je leert in de eerste camper, neem je natuurlijk mee naar de tweede camper. Nieuw opgedane kennis konden we weer delen via dit platform, zodat we nog beter mensen kunnen helpen om zelf een camper te bouwen.
Daarnaast woonden we afgelopen zomer in de stad in Nederland, en was het ook fijn om hem te kunnen gebruiken in de binnenstad. Het was in het begin nog geen camper maar een bus, dus toen gebruikten we hem ook voor dagelijks vervoer. Het parkeren en manoeuvreren ging dus een stuk gemakkelijker met dit formaat.
Als laatste wisten we dat we waarschijnlijk in de zomer vaker kleine trips gingen maken - en dan hebben we niet een grotere camper nodig. En we hadden de andere camper ook nog (die we afgelopen zomer een aantal keer verhuurd hebben) achter de hand, mochten onze plannen wijzigen.
Er is geen goed of fout, maar ga je vaak voor een langere periode weg (±3 weken of langer), dan zouden we wel kiezen om een bus om te bouwen van L2H2 of groter. Je kan dan gemakkelijker spullen meenemen en als je geen steden op gaat zoeken, kan je hem altijd wel ergens kwijt. Wil je vooral kortere trips maken en rijd je ook wel eens in de stad, dan is een kleiner formaat het overwegen waard.
Maar waar moet je aan denken als je zelf gaat bouwen? De grootste verschillen volgens ons zijn de volgende vijf!
Een van de dingen waar je aan moet denken als je een camper bouwt, is of hij aan alle eisen voor een camper voldoet. Een van die eisen is dat je camper minstens 1.70 meter hoogte moet hebben aan de binnenkant. Lager dan dat kan ook, maar dan kun je geen gebruik maken van het campertarief. Voor de meeste kleinere, lagere campers betekent dit, dat je er een hefdak in moet bouwen. Zo kom je wel aan die 1.70m en is het een stuk comfortabeler als je bijvoorbeeld aan het koken bent. Een maat groter bus, dus de L2H2, heeft geen hefdak nodig, omdat je dan al automatisch aan de 1.70m komt.
Wij zijn erg blij met ons hefdak, want het zorgt voor ontzettend veel ruimte en extra licht. Wij hebben het hefdak in laten bouwen uitbesteed. In principe kan je dit ook zelf doen (zoals je eigenlijk alles zelf kan doen), maar omdat we het hefdak toch extern moesten bestellen besloten we ‘m daar ook te laten inbouwen. Dit was een klus waarvan we dachten dat het de moeite niet waard was om zelf te doen.
Goed om rekening mee te houden: door het hefdak kan je bepaalde zaken minder snel doen die je met een vast dak wel kan doen. Je kan namelijk niet teveel gewicht op het hefdak plaatsen, omdat de drukveren vaak niet geschikt zijn voor een hoog gewicht. Met andere woorden, mocht je zware zonnepanelen op je hefdak willen, dan zal hij niet open blijven staan. Daarom hebben wij flexibele zonnepanelen op ons hefdak geplaatst.
Een normale keuken heeft vaak een keukenblad van ongeveer 60 centimeter diep. In onze L2H2 camper hebben we ook die standaard diepte aangehouden. Als je dat zou doen in een kleinere L1H1 camper, dan hou je in de meeste gevallen bijna geen camper meer over. Daarom zijn we in deze camper voor een kleinere keuken met een diepte van 37 centimeter gegaan. Dat zorgt wel voor een aantal andere keuzes, zoals de grootte van je spoelbak en het in de breedte plaatsen van je kookplaat. De keukenkastjes worden ook automatisch kleiner, aangezien die onder je keukenblad zitten. Nog wat efficiënter inpakken dus!
Het bed is ook een belangrijk onderdeel waar je rekening mee moet houden in het design van je camper. Bij onze L2H2 hebben we een (semi-) vast bed. We houden dan nog genoeg ruimte over voor een zithoek. In de L1H1 is dat eigenlijk niet te doen en daarom hebben we gekozen voor een uitschuifbaar bed. Zo kan je er overdag een zithoek van maken en ‘s avonds uitschuiven tot een volwaardig bed van 140 x 187 cm. Het op- en afbouwen van je bed elke dag is wel wat meer werk, maar je wint er veel ruimte mee in je camper! En zeker voor korte trips is het prima om dit elke dag even snel te doen.
Bij een grotere camper kan je eerder kiezen voor een (semi-) vast bed, met daaronder de ‘garage’ - de ruimte waar je bijvoorbeeld je fietsen en andere zaken kwijt kunt. In een kleinere camper wordt dat wel een uitdaging. Zaken als een fiets of je surfplanken moeten eerder extern (bijvoorbeeld op de achterkant van de camper). Een hefdak is zoals gezegd vaak weer niet geschikt om deze zaken op te plaatsen (al hebben we het wel eens gezien bij de duurdere uitvoeringen).
In onze L2H2 hebben we dus veel meer ruimte om grote spullen mee te nemen dan in de L1H1. Daarom is de kleinere camper ook meer geschikt voor kortere trips waar we niet onze hele inboedel willen meenemen.
Bij een grotere camper kan je eerder kiezen voor een (semi-) vast bed, met daaronder de ‘garage’ - de ruimte waar je bijvoorbeeld je fietsen en andere zaken kwijt kunt. In een kleinere camper wordt dat wel een uitdaging. Zaken als een fiets of je surfplanken moeten eerder extern bevestigd worden, bijvoorbeeld op de achterkant van de camper. Een hefdak is zoals gezegd vaak weer niet geschikt om deze zaken op te plaatsen (al hebben we het wel eens gezien bij de duurdere uitvoeringen).
In onze L2H2 hebben we veel meer ruimte om grote spullen mee te nemen dan in de L1H1. Daarom is de kleinere camper ook meer geschikt voor kortere trips waar we niet onze hele inboedel willen meenemen.
Wat in ons geval ook meewoog (no pun intended..) in de keuzes die we gemaakt hebben, was het gewicht van de camper. Waar de L2H2 een maximaal gewicht mocht hebben van 3500kg, was de max voor deze L1H1 slechts 3000kg. We hebben dus goed gekeken waar we gewicht konden besparen. Uiteindelijk was het allemaal niet echt nodig, en woog onze camper leeg (maar wel helemaal ingebouwd) maar 2350kg. Genoeg speling dus om mee op reis te gaan!
Hopelijk heeft deze blog je wat verder op weg geholpen in onze ervaringen met de verschillende afmetingen.
Ook handig om te weten ..
We hopen dat dit artikel je op weg heeft geholpen met je zoektocht naar nieuwe banden.
In dit artikel kunnen affiliate links staan naar websites van partners. Als je via deze links producten bestelt, dan betaal jij hier niets extra's voor. Wij krijgen vanuit de partner een kleine vergoeding. Hiermee help je ons om huisopwielen.com te blijven aanvullen met nieuwe content en producten.