5+1 benodigdheden om een buscamper te bouwen

Zodat je goed voorbereid aan de slag kan gaan

Het bouwen van een buscamper komt in vele vormen en gedaantes. Sommigen bouwen een buscamper in een maand, anderen doen er jaren over. De een huurt een garage, de ander bouwt hem op straat. Sommigen kopen elk stuk gereedschap dat ze kunnen vinden, anderen doen vrijwel alles met slechts een kromme decoupeerzaag. Maar wat elk project volgens ons minimaal nodig heeft, leggen we je graag uit in deze blog!

blog-camper-gereedschap.jpg

Geschatte leestijd: 10 minuten

Onderdelen in dit artikel:

  1. Een geschikte werkplaats

  2. De juiste vaardigheden

  3. Gereedschap

  4. Tijd

  5. Geld

  6. Een hond

Benodigdheden :

✔ Na het lezen van dit artikel weet je dat precies ;-)

Moeilijkheid ★ ★ ☆ ☆ ☆

Kosten ★ ★ ★ ☆ ☆

Tijd ★ ★ ★ ★ ☆

Gouden tip

Neem de tijd om voldoende voorbereidingen te treffen, zodat je daarna kunt vlammen!

1. Een geschikte werkplaats

Een geschikte werkplaats maakt het bouwen van een buscamper een stuk aangenamer. Wij konden gelukkig de garage van Bas zijn ouders gebruiken. Waarbij de bus op de oprit stond.

In alle eerlijkheid: eigenlijk was het al vanaf dag 1 best een zooi in de garage. Dit terwijl Lot redelijk opgeruimd en georganiseerd is. Grote kans dus dat dit bij jou ook gaat gebeuren. Zo zullen er namelijk veel (lees: heel veel) pakketten binnenkomen. En haal je regelmatig van alles in en uit de bus. Daarnaast zal je ook niet continu tijd en zin hebben om alles op te ruimen.

Wij werkten soms tot laat door en dan doken we daarna liever onder de douche dan dat we de werkplaats gingen vegen.

camper-bouwen-werkplaats1.jpg
camper-bouwen-werkplaats.jpg

Een overdekte garage waar de bus in past is volgens ons de optimale situatie:

✓ De bus kan dan droog staan. Dus geen stress als je net een gat in de carrosserie gezaagd hebt en donkere wolken aan ziet komen.

✓ Ook kan verf en kit alle tijd nemen om te drogen.

✓ De bus staat daar vaak ook veilig(er).

✓Al je gereedschap is op 1 plek.

✓ Je valt de directe buren niet lastig met gezaag, geboor en getimmer.

✓ Sommige zaken wil je simpelweg niet in het donker doen, of in de vrieskou.

Ons advies: vind dus een aangename plek waar je ongestoord kan werken. Het is het best waard hier wat in te investeren. Probeer het eerst met een oproepje in je directe kringen!

2. De juiste vaardigheden

Veel mensen die we spreken zijn bang dat ze niet de juiste skillset hebben om een camper zelf te kunnen bouwen. Ik weet niks over elektra, hoe ga ik dat allemaal doen? Ik kan net een IKEA-kast in elkaar zetten, dan kan ik toch geen camper bouwen?

Voor hen die zo denken: er is goed nieuws en er is slecht nieuws.

Het slechte nieuws is dat er geen magisch drankje is waardoor je opeens begrijpt hoe isolatie werkt. Of hoe je elektriciteit aanlegt of hoe een watersysteem werkt.

Het goede nieuws is dat je eigenlijk maar 1 vaardigheid hoeft te beheersen om dit wel allemaal te kunnen: de bereidheid om te leren. Om blogs als deze te lezen. Om video’s op Youtube te kijken. Om vragen te stellen aan mensen die je voor zijn geweest, of op verschillende fora.

We raden het ook aan om iemand mee te nemen in het proces die veel kennis heeft (en het leuk vindt). Denk aan een handige (schoon)vader of oom. Iemand die je tips kan geven in de praktijk. Die jullie er af en toe doorheen bluft als eigenlijk niemand een idee heeft wat je aan het doen bent.

Een kleine voorspelling vooraf: je zal domme fouten gaan maken en boos worden op jezelf (en eventueel op elkaar). Het gaat waarschijnlijk langer duren dan je gepland hebt. Bestellingen zullen niet op tijd of beschadigd aankomen. Je zal midden in de nacht wakker liggen piekeren hoe je een bepaald probleem op gaat lossen.

Balen! Een van onze zonnepanelen kwam in deze staat binnen.

Balen! Een van onze zonnepanelen kwam in deze staat binnen.

Wij hadden ook niet alle kennis in het begin. Maar voor je het weet ben je een enorme set aan vaardigheden rijker.

Er is iets magisch aan de hele dag met je handen werken en jezelf beter zien worden in iets. Je leert vaardigheden die je de rest van je leven meeneemt!

skills-camper-bouwen-1
skills-camper-bouwen1.jpg

3. Gereedschap

Het juiste gereedschap kan je ontzettend veel irritatie en tijd schelen. Het zorgt er daarnaast simpelweg voor dat de kwaliteit van je ombouw tot camper van een hogere kwaliteit wordt.

Buiten de standaard tools (schroevendraaier, hamer, rolmaat, werkbank etc), hier een lijst van gereedschap dat je leven een stuk makkelijker gaat maken.

Niet noodzakelijk, maar wel fijn om te hebben:

Er zijn mensen die het met minder gereedschap hebben gedaan, maar ook mensen met veel meer. Aan jou de keuze.

Afhankelijk van je budget is er een groot aanbod aan goed gereedschap. Gevestigde merken als Makita, Metabo, Bosch of DeWalt zijn wellicht wat prijziger, maar erg duurzaam.

Gelukkig biedt Lidl onder hun huismerk Parkside prima gereedschap aan. Een stuk goedkoper en ook van goede kwaliteit. Wij hadden het geluk dat Bas zijn pa (Loek) al veel gereedschap had.

Gereedschap wordt vaak gekocht om een enkele keer te gebruiken voor een incidenteel probleem. Het belandt daarna vaak ergens op een plank op zolder of in de schuur. Vraag dus eens rond in je kring of iemand wat handige tools heeft wat je een tijdje kan lenen.

Daarnaast bieden de grote bouwmarkten ook vaak een verhuurservice aan, zodat je niet-noodzakelijk gereedschap kan huren.

4. Tijd

Wij kochten onze bus op 3 augustus 2020 en op 26 oktober 2020 was hij officieel ‘af’ (hij is waarschijnlijk nooit echt af ..). De gehele ombouw duurde dus zo’n 2.5 maand.

Het dreamteam voor onze bus bestond uit Bas, Lot en Loek. De tijd die we er aan besteed hebben was variabel gedurende de maanden. In het begin werkten we er ook nog naast en waren we er niet elke dag mee bezig. In de tabel een overzicht:

Maand Bas Lotte Loek
Augustus 3/4 dagen per week 2 dagen per week 2 dagen per week
September 5/6 dagen per week 5 dagen per week 4 dagen per week
Oktober 6 dagen per week 6 dagen per week 5 dagen per week

Er gaan dus best wat uren in het bouwen van een camper zitten. Als je het in de weekenden en avonduren doet, dan zal je tijdsindeling weer anders zijn dan wanneer je er zoals ons bijna fulltime aan kon werken.

Maar vergeet niet dat er ook minstens net zo veel tijd gaat zitten in het onderzoek doen en kennis vergaren, ritjes naar de bouwmarkt, en het aanschaffen van online spullen (dit zit in ons uren-overzicht verwerkt).

Hierbij 4 tips om tijd te besparen:

  1. Doe goed onderzoek naar de verschillende onderdelen van een buscamper bouwen voor aanschaf van je bus. Wij kochten onze bus ongeveer een week nadat we besloten hadden dat we er 1 wilden gaan bouwen. En dus hadden weinig tijd om vooronderzoek te doen.

    Daarom was het voor ons vaak overdag werken aan de bus en in de avonduren/nachtelijke uren uitzoeken hoe alles werkt. Hierdoor was het een vrij intens project.

  2. Als je denkt dat iets een dag werk is, dan is het waarschijnlijk minstens 2 dagen werk. Houd hier rekening mee in je planning :)

  3. Houd rekening met afhankelijkheden die je niet kan versnellen. Het laten keuren bij de RDW moet ingepland worden. Bestellingen kunnen vertraagd zijn. De verzekering heeft bepaalde eisen/inspecties voordat je de weg op mag.

    Plan deze dus op tijd. Als het even tegen zit: probeer er een beetje luchtig mee om te gaan, zeker als iets niet meer in jouw invloedssfeer ligt.

  4. Hulp van vrienden en bekenden is fijn en super gezellig, maar kan soms ook afleiden. In het begin zeiden we ja tegen iedereen die wilde komen helpen, later waren we er wat voorzichtiger mee.

    Denk goed na of je in een fase in je bouwproces zit waar ze goed bij kunnen helpen, of dat het juist energie kost.

5. Geld

Voor de ombouw naar camper zijn we op ongeveer 7100 euro kwijt geweest, inclusief BPM. Daarna moest er nog een speciaal beveiligingssysteem in (een Bearlock, slot op je versnellingsbak) van de verzekering, à 600 euro. Alles bij elkaar - exclusief bus - kwamen we rond op ruim 7700 euro uit. Dat is best een hoop geld, maar qua totale uitgaven voor een zelfbouw camper vrij gemiddeld.

In andere blogs schrijven we trouwens meer over hoe je jouw perfecte bus kan vinden en leggen we al onze gemaakte kosten uit.

Er zijn mensen die het voor veel minder geld dat wij doen, maar je ziet ook bussen gebouwd worden die hier ver boven komen. Het ligt er volledig aan wat je eisen en wensen zijn.

Bereid je alvast voor dat alles in camperland veel geld kost. Een 12v koelkast is idioot prijzig, dak- en zijramen zijn vrij duur, veel originele camperfornuizen en kranen zijn ook duur voor wat je krijgt (Lot werd er daarnaast qua design niet warm van).

Handig om naar verschillende opties te kijken (standaard kranen, gasfornuis, wasbak) die bestemd zijn voor kleine keukenblokken. Soms flink wat goedkoper en vaak nog mooier ook. We hebben een flinke voorselectie aan mooie camperproducten op onze site staan!

Tips om je geld goed te besteden:

  • Waar wij, en met ons vele andere camperbouwers schuldig aan zijn geweest, is in het begin van het proces proberen te bezuinigen. Later geef je wat makkelijker geld uit en maak je rationelere beslissingen. Bij nader inzien zouden we bijv. een luxer dakraam gekocht hebben, maar dit was een van onze eerste ‘grote’ aankopen.

  • Kijk naar tweedehands (nieuwe) spullen op Marktplaats (zoals bijvoorbeeld isolatiemateriaal). Vaak kopen mensen dit in bulk en blijkt er achteraf een doos over te zijn. Daarnaast worden er soms ook producten in Facebook-groepen aangeboden. Scheelt je weer een paar tientjes.

  • Ga naar de stoffenmarkt en kruip zelf achter de naaimachine. Voor alle ramen (9 stuks) waren we nu 70 euro kwijt en als je het kant-en-klaar koopt ben je minstens het 3-voudige kwijt.

6. Een hond

Zoals je misschien door hebt is dit een beetje een vreemde eend in dit rijtje. Als je de camper samen met je partner bouwt, zal je ook de mindere kanten van elkaar leren kennen en zullen er wat irritaties ontstaan. De beste oplossing om dit niet te laten escaleren?

Je kan dan het beste gewoon een lieve hond bij je hebben lopen die zich toch wel thuis voelt in je camper. Die alles wat je doet leuk vindt en soms lekker relativerend kan werken.

Een hond maakt je bouwproces nog een stuk aangenamer en leuker.

Meet Guus! Hij is op aanvraag te leen ;-)

Meet Guus! Hij is op aanvraag te leen ;-)


Afsluiter: We hopen dat dit artikel je op weg heeft geholpen met de voorbereidingen voor jouw camperbouw.

In dit artikel kunnen affiliate links staan naar websites van partners. Als je via deze links producten bestelt, dan betaal jij hier niets extra's voor. Wij krijgen vanuit de partner een kleine vergoeding. Hiermee help je ons om huisopwielen.com te blijven aanvullen met nieuwe content en producten.

 

Ook interessant! ▾

Previous
Previous

De zoektocht naar de perfecte bus

Next
Next

Hoeveel kost een zelfbouw camper?