De beste verzekering voor jouw camper
.. zodat je onbezorgd op pad kunt gaan!
Verzekeren is misschien niet het meest spannende stukje van je camper project, maar het is erg belangrijk om jouw buscamper goed te verzekeren tijdens en na de bouw. Het vinden van de juiste verzekering is best een zoektocht. Daarom nemen we je in dit artikel mee in de mogelijkheden en waar wij tegenaan liepen tijdens het uitzoeken.
En geloof ons: een goede verzekering kan geen kwaad. In Portugal startte onze vriend opeens niet meer. Na een aantal belletjes werden we gelukkig opgehaald en gebracht naar de garage, waar de startmotor vervangen moest worden.
Geschatte leestijd: 10 minuten
Onderdelen in dit artikel:
Moeilijkheid ★ ★ ☆ ☆ ☆
Kosten ★ ★ ☆ ☆ ☆
Tijd ★ ★ ★ ★ ☆
Gouden tip
Noteer jouw belangrijkste punten en doe een belrondje langs de verzekeraars. Scheelt je veel tijd en moeite.
Voordat we beginnen, een kleine heads-up. Verzekeringen kunnen veranderen over tijd. Dit artikel is geschreven in januari 2021, en berust op basis van onze eigen ervaringen. Mocht je weten welke verzekering nou echt het beste bij jou past, dan raden we aan om even een belronde te doen langs enkele camper verzekeraars. Je komt na het lezen van dit artikel dan in ieder geval goed beslagen ten ijs ;-)
1. Verzekeren tijdens de bouw
In Nederland moet elk motorvoertuig met een nummerplaat (scooter, auto, bus, camper etc) verzekerd zijn om de weg op te mogen. Naast dat het verplicht is om iets te regelen, is het ook handig om voor tijdens de bouw goed na te gaan wat voor jou de beste optie is om bijvoorbeeld hoge kosten door vervelende situaties (diefstal, schade) gedekt te hebben.
Hoe goed je de bus gaat verzekeren tijdens het bouwen is afhankelijk van factoren zoals standplaats en gebruik tijdens deze periode. Staat je bus namelijk op afgesloten privé eigendom dan zal je minder risico lopen op bijvoorbeeld diefstal dan wanneer deze aan de weg geparkeerd staat. En als je verwacht de bus nauwelijks te gebruiken totdat de camper af is, dan is een andere optie mogelijk veel interessanter.
3 meest gekozen mogelijkheden tijdens bouwperiode:
Bus schorsen
Bus verzekeren via zakelijke (of particuliere) autoverzekering
Tijdelijke opbouwverzekering
Bus schorsen
Mocht je de bus helemaal niet gaan gebruiken tijdens de opbouwperiode, dan is het een aantrekkelijke optie om de bus tijdelijk te schorsen. Voordelen van het schorsen van het voertuig is dat je geen wegenbelasting hoeft te betalen, geen verzekering hoeft te regelen en niet aan de APK-verplichting hoeft te voldoen tijdens die periode. Je maakt een keuze of je dit voor een periode van 1, 2 of 3 jaar doet, maar je kunt de schorsing altijd tussentijds opzeggen. Doe je dit binnen een maand, dan moet je de ‘gemiste’ wegenbelasting van die maand wel weer terugbetalen. Dit wordt dus pas interessant als je de bus voor een langere periode (lees: in ieder geval langer dan 1 maand) schorst.
Aan het (tussentijds) opzeggen van de schorsing zitten geen kosten verbonden, maar aan het schorsen van de auto zelf wel. Op dit moment zijn de kosten voor een autovoertuig tot 15 jaar oud en < 3500 kilo €73,10. Voor auto’s van 15 jaar of ouder betaal je een bedrag van €24,10.
Tip! Check de website van de RDW voor alle informatie over het schorsen van je personenauto of bedrijfsbus en de huidige tarieven daarvan.
Bus verzekeren via zakelijke / particuliere autoverzekering
Veel bussen zijn zakelijke bussen voordat ze omgebouwd worden. Zo ook de onze. Bij vrijwel elke verzekeraar kun je een zakelijke autoverzekering afsluiten voor de bus, mits je aan een aantal voorwaarden voldoet.
Ingeschreven staan bij de KvK is een van deze voorwaarden. Hierdoor mag je de bus gewoon gebruiken tijdens de bouw, wat handig kan zijn als je bijvoorbeeld grote onderdelen moet oppikken bij de bouwmarkt. Daarnaast kun je ook al een test kampeertripje maken als de bus nog lang niet af is, gewoon om het gevoel alvast te ervaren.
Ben je van plan om de bus te gebruiken én verwacht je een langere periode over de bouw doen, dan is dit waarschijnlijk de beste optie om dieper in te duiken.
Tijdelijke opbouwverzekering
Van tevoren dachten we de bus dus tijdens de bouwperiode meerdere keren nodig te hebben (om bijv. onderdelen / bouwmateriaal op te pikken). Achteraf zouden we wellicht goedkoper uit zijn geweest als we een opbouwverzekering hadden genomen.
Deze verzekering dekt de periode waarin de bus omgebouwd wordt tot camper. Kijk wel goed naar de voorwaarden, dit verschilt erg per verzekeraar. Bij camperverzekerd kun je je camper al verzekeren als camper, mits je de bus binnen 4 weken ombouwt en laat keuren.
Onze ervaring
Totdat onze Renault Master gekeurd was en daarmee een volwaardige camper werd, hebben we ‘m verzekerd met een zakelijke autoverzekering bij Univé. Onze maandelijkse premie was daar zo’n 75 euro. Hiermee kun je de bus tijdens de bouw wel gebruiken. Wij hebben dit achteraf te weinig (lees: vrijwel nooit) gedaan, aangezien we een andere auto hadden voor de ritjes naar de bouwmarkt.
Voordeel hiervan was wel dat we alle onderdelen, zoals onze voorstoelen, eruit konden laten en in een ruime, lege bus konden werken. Ook hoefden we niet na te denken over los slingerend gereedschap.
Achteraf was het voor ons financieel gezien slimmer geweest als we de bus hadden laten schorsen voor 3 maanden.
2. Verzekeren na de bouw: de basics
Na flink wat weken/maanden zwoegen is je bus dan eindelijk af. Hij is goedgekeurd door de RDW en nu dus officieel een camper. Zodra de BPM betaald is en het nieuwe kentekenbewijs op je deurmat ligt, is het tijd om je oude verzekering op te zeggen (of om te laten zetten). Tijd om de kersverse camper goed te verzekeren, zodat je er zorgeloos veel kilometers mee kan gaan maken.
Maar waar ga je beginnen?
Aan te raden is om in ieder geval de volgende twee verzekeringen af te sluiten als je op pad gaat: een camperverzekering (voor de bus zelf) en een reisverzekering (gaan we nu niet teveel op in).
Bij de camperverzekering kun je nog voor een aantal optionele verzekeringen kiezen, zoals dekking voor pechhulp, verhaalrechtsbijstand, extra dekking voor inboedel en schadeverzekering inzittenden. Naast deze verzekeringen kun je voor specifieke kostbare spullen nog een losse verzekering afsluiten, zoals een fietsverzekering of een verzekering voor je dure camera of laptop. Die zijn dus niet gelinkt aan de camperverzekering.
Tip! Bij veel verzekeringsmaatschappijen krijg je pakketkorting als je meerdere verzekering afsluit. Check of het jou wat scheelt als je bijvoorbeeld je reisverzekering overzet.
Tip! Een goed verzekeringspakket is fijn, maar let erop dat je niet dubbel gaat verzekeren. Lees de voorwaarden (ook de kleine lettertjes!) goed door om te zien wat er standaard in de camperverzekering zit (bijv. qua dekking van de inboedel) en waar je je nog extra voor wilt verzekeren.
Camperverzekering
Laten we voor de camperverzekering beginnen bij het begin. Er zijn voor deze verzekering drie opties mogelijk:
WA (verplicht)
WA beperkt casco
WA volledig casco
WA staat voor Wet Aansprakelijkheidsverzekering en is het minimale niveau wat je verzekerd voor moet zijn. Hieronder staat kort uitgelegd wat de verschillen zijn.
WA
Elk motorvoertuig is verplicht om minimaal WA verzekerd te zijn. Bij deze dekking wordt alleen schade vergoed die jij bij anderen veroorzaakt. Het gaat hier om zowel materiële schade (aan bijvoorbeeld een auto) als letselschade (aan personen).
WA beperkt casco
Naast de WA-dekking heb je bij deze keuze ook dekking voor schade aan jouw camper veroorzaakt door anderen. Hierbij kun je denken aan diefstal, brand, ruitschade, schade door botsing met dieren en storm.
WA volledig casco
Bij volledig casco zijn ook de schades door eigen schuld gedekt, wanneer je bijvoorbeeld een paaltje raakt met inparkeren of wanneer je van de weg slipt.
Wij wilden minimaal WA beperkt casco verzekerd zijn en hebben uiteindelijk gekozen voor een WA volledig casco pakket, zodat we niet voor vervelende verrassingen komen te staan.
3. Topics om van tevoren over na te denken
Als je voor de camperverzekering de keuze tussen bovenstaande opties hebt gemaakt, dan is het goed om stil te staan bij onderstaande onderwerpen. Deze zul je namelijk tijdens je zoektocht naar een verzekering tegen komen en hebben allemaal invloed op de dekking van de verzekering en de hoogte van je premie.
Er is geen enkele verzekering die alle onderstaande vragen in de meest positieve vorm kunnen beantwoorden, dus het is handig om voor jezelf op een rijtje te zetten wat voor jou de belangrijkste punten zijn. We hebben ze proberen te groeperen.
Wil je de bus verzekeren tegen nieuwwaarde, aankoopwaarde, dagwaarde of taxatiewaarde?
Campers kunnen op verschillende manieren verzekerd worden:
- nieuwwaarde: kosten om een nieuw-gekochte camper opnieuw aan te schaffen
- aankoopwaarde: waarde waar een tweedehands camper voor is aangeschaft
- dagwaarde: waarde op dit moment, ook wel vervangingswaarde genoemd
- taxatiewaarde: waarde vastgesteld door een erkend taxateur
Bij de eerst drie opties loop je onder andere tegen het probleem aan dat er gekeken wordt naar de originele waarde van de bus (lees: een lege bus). Deze staat niet gelijk aan de daadwerkelijke waarde aan het einde van de ombouw periode.
De taxatiewaarde is voor vele zelfbouw campers de meest interessante optie, omdat de huidige waarde van de volledige camper wordt vastgesteld. Deze waarde wordt voor een aantal jaar als leidend gebruikt bij de verzekeraar. Check in de voorwaarden voor hoelang deze periode is, want dit verschilt per verzekeraar.
Heb je al een taxatierapport of ben je bereid de bus te laten taxeren? Wil je dit zelf kunnen regelen of laat je het doen door de verzekeraar?
Om je bus tegen taxatiewaarde te kunnen verzekeren, moet een gecertificeerde taxateur vaststellen wat de waarde van de bus is. Sommige verzekeraars regelen dit via hun aangesloten taxateurs, bij andere verzekeraars heb je de vrijheid dit zelf te regelen. Dit laatste kan handig zijn als er wat haast achter zit of als je zelf een taxateur kent die je in wilt schakelen. Aan het uitvoeren van een taxatie zitten kosten verbonden die bij vrijwel elke verzekeraar voor eigen kosten zijn. Denk hierbij aan een bedrag tussen de €100 - €175.
Ben je bereid extra keuringen uit te laten voeren?
Voor sommige verzekeraars zijn aanvullende inspecties noodzakelijk om de camper te kunnen verzekeren. Als een verzekeraar om een inspectie vraagt, dan gaat het vrijwel altijd over een gas-/water-/elektra-inspectie. BOVAG is de grootste partij die deze inspecties regelt. Kosten voor deze keuringen zijn voor eigen rekening, verwacht hier zo’n 200 euro voor kwijt te zijn.
Ben je bereid om aan extra beveiligingseisen te voldoen?
Een aantal verzekeraars eist een extra beveiligingssysteem in de camper om het te kunnen verzekeren. Bij andere verzekeraars kan een extra beveiliging zorgen voor een lagere premie. Veel van deze systemen zijn prijzig. De bekendste onder campers is de Bearlock beveiliging (kostte ons zo’n 600 euro). Wij hebben deze ook in laten bouwen, want we wilden liever investeren in extra beveiliging en daarmee een lagere premie dan een hoge premie betalen.
Hoeveel kilometers verwacht je per jaar te gaan rijden?
Op basis van jouw verwachte aantal kilometers zal je premie berekend worden. Hoe meer kilometers per jaar, hoe groter het risico dat er onderweg iets gebeurd. Daarom zijn er verzekeraars die bij een hoog aantal kilometers een hogere premie berekenen. Bedenk dus goed hoeveel kilometer je verwacht te maken in een jaar.
Wil je de buscamper particulier gaan verhuren / uitlenen aan familie en vrienden?
Bij de meeste verzekeraars is het toegestaan om de camper aan familie en vrienden uit te lenen. Dit moet vaak wel aangegeven worden tijdens het afsluiten van de verzekering. Voor particulier verhuur gelden vaak weer andere, strengere regels. Hiervoor moet je meestal een extra optie in je verzekering toevoegen. Een aantal verzekeraars die particulier verhuur aanbieden zijn de Aveco, NAG verzekeringen en de NKC.
Hoeveel dagen achtereenvolgend wil je verzekerd zijn wanneer je op reis bent?
Verzekeraars kunnen een limiet zetten op het aantal dagen dat een camper jaarlijks verzekerd is. Wil je fulltime in je bus gaan wonen of er jaarlijks veel weken/maanden mee op pad, dan moet je hier rekening mee houden.
Hoeveel schadevrije jaren heb je?
De impact van schadevrije jaren op de hoogte van je premie hadden wij wat onderschat. Wij hebben beiden veel gereden afgelopen jaren, maar nooit een auto op een van onze namen staan, waardoor we geen schadevrije jaren hadden opgebouwd. Bij veel verzekeraars scheelt het onwijs veel als je bijvoorbeeld al 2 schadevrije jaren meebrengt. Tijdens een telefoongesprek met Aveco werd ons zelfs geadviseerd om voor een WA volledig casco verzekering (enige optie bij Aveco) terug te komen nadat we een schadevrij jaar hebben opgebouwd, want dit scheelde onwijs veel in de premie. Vergelijk de no-claim premieladders van verschillende verzekeraars om te checken wat voor jou het meest voordelig is.
Voor welke doeleinden wil je de camper gebruiken? Alleen recreatief of ook woon-werk verkeer?
Wil je de camper alleen voor recreatieve doeleinden gebruiken of ook voor woon-werk verkeer? De keuze die je hierin maakt heeft ook weer invloed op je dekking, dus handig om dit voor jezelf te bepalen voordat je een verzekering afsluit.
Hoe hoog mag je eigen risico zijn?
Het eigen risico voor een camperverzekering is erg uiteenlopend: het kan variëren van 0 tot 700 euro. Sommige verzekeraars bieden standaard een eigen risico van 0 euro aan, bij andere kun je je eigen risico afkopen. Het hoogste eigen risico wat wij in onze zoektocht tegen kwamen was bij de NKC, waar je 700 euro betaalt als je schade laat repareren bij een dealer buiten hun netwerk.
In welke landen moet de verzekering geldig zijn?
Bij de meeste verzekeraars geldt de dekking voor hetzelfde gebied: alle landen in Europa en ook een selectie landen daarbuiten zoals Marokko, Tunesië, Rusland etc. Mocht je alleen binnen Europa willen reizen, dan zit je bij alle verzekeraars wel goed. Staan er wat meer exotische landen op je lijstje? Dan is het aan te raden om dit te checken bij verzekeraars.
4. Verschillende verzekeraars
Binnen verzekeringsland voor campers zijn er grofweg twee groepen te onderscheiden. De algemeen bekende verzekeraars met een breed aanbod, en de verzekeraars gespecialiseerd in campers.
Bij de verzekeraars met een breed aanbod kun je denken aan Unive, Allianz, ANWB, ASR, Centraal Beheer, Interpolis (via Rabobank) en Unigarant. Tijdens de zoektocht naar een passende verzekering liepen we er bij de brede verzekeraars tegen een aantal punten aan:
Velen konden de buscamper alleen verzekeren tegen nieuwwaarde. Dit is moeilijk (vrijwel onmogelijk?) te bepalen voor zelfbouw campers en pakt ook vaak nadelig uit voor een oudere bus.
De premie was bij veel algemene verzekeraars veel hoger dan bij de gespecialiseerde verzekeraars, waarschijnlijk doordat gespecialiseerde een meer volledige risico-inschatting kunnen maken van de zelfbouw campers.
Bij een van de algemene verzekeraars waarmee we gebeld hebben, verwezen ze ons zelfs door naar een camper verzekeraar vanwege een aantrekkelijkere premie en meer specialistische kennis.
De meest bekende verzekeraars gespecialiseerd in campers zijn de NKC, Aveco en camperverzekerd.nl. Over alle drie hebben we negatieve en positieve ervaringen gelezen of gehoord, wat het lastig maakt om hier een absolute winnaar uit te kiezen. Natuurlijk is dit ook volledig afhankelijk van jouw wensen. Een winnaar zullen we dus niet kiezen, wel hebben we de pluspunten hieronder per verzekeringsmaatschappij op een rijtje gezet.
AVECO VERZEKERINGEN |
---|
✔ Woon-werkverkeer naast recreatief gebruik standaard toegestaan |
✔ Gratis inventarisdekking t.w.v. € 5.000,- |
✔ 365 dagen aaneengesloten reizen met de camper is toegestaan |
✔ Uitlenen aan vrienden en familie is meeverzekerd |
✔ Slechts € 150,- standaard eigen risico bij schadeherstel door aangesloten camperbedrijven |
✔ Vervangende camper bij schade (als 't niet na 2 dagen gemaakt kan worden) |
✔ 5 jaar taxatiewaarde verzekerd bij gebruikte campers |
Let op! Check de website van Aveco Verzekeringen zelf om de meest recente voorwaarden te checken. We proberen de blogs zoveel mogelijk up-to-date te houden, maar deze gegevens kunnen ondertussen toch wat verouderd zijn.
CAMPERVERZEKERD |
---|
✔ 5 Jaar taxatiewaardegarantie voor occasion campers bij een all-risk camperverzekering (10 jaar nieuwwaarde voor nieuwe campers) |
✔ No-claimkorting van auto of motor wordt overgenomen (t/m 80%) |
✔ Geen verplicht eigen risico |
✔ Gratis € 5.000,- uitgebreide inboedeldekking op de (beperkt) casco camperverzekering |
✔ Gratis Verhaalsrechtsbijstand |
✔ Onbeperkte kilometrage voor uw camper |
✔ Onbeperkt aaneengesloten aantal dagen reizen met de camper toegestaan |
✔ Uitlenen van uw camper aan familie of kennissen is toegestaan |
✔ Accessoires (luifel, fietsendrager, schotel, etc.) zijn standaard meeverzekerd |
Let op! Check de website van camperverzekerd zelf om de meest recente voorwaarden te checken. We proberen de blogs zoveel mogelijk up-to-date te houden, maar deze gegevens kunnen ondertussen toch wat verouderd zijn.
NKC |
---|
✔ Taxatiewaarderegeling voor gebruikte campers is 5 jaar vast. |
✔ 5 jaar lang 10% korting na het volgen van de NKC rijvaardigheidstraining |
✔ Verhuur toegestaan in de camperverzekering voor campers t/m 15 jaar (tegen toeslag) |
✔ Inboedel tot € 3000,- gedekt |
✔ Pechhulpdekking in binnen- en buitenland standaard verzekerd bij Beperkt Casco en Volledig Casco |
Let op! Check de website van NKC zelf om de meest recente voorwaarden te checken. We proberen de blogs zoveel mogelijk up-to-date te houden, maar deze gegevens kunnen ondertussen toch wat verouderd zijn.
Waarom verschillen premies zoveel?
Voor verzekeraars is het lastig om het risico van zelfbouw campers goed in te schatten. Elke camper is maatwerk. Sommige verzekeraars hebben een vollediger inzicht in het risico met zelfbouw campers en durven daardoor wellicht hun premie daarop aan te passen. Veel verzekeraars vragen om een extra keuring om zo de staat van bepaalde onderdelen in kaart te brengen. Zo kan een BOVAG camper inspectie een vereiste zijn of moet er een rapport van een (erkend camper) taxateur aangeleverd worden.
Onze ervaring
Van tevoren hadden wij onze wensen op papier gezet. Dit waren:
Minimaal beperkt casco verzekerd
Op basis van taxatiewaarde (niet nieuwwaarde / dagwaarde), door eigen taxateur
Onbeperkt aantal dagen achtereenvolgend op reis
Pechhulp dekking
Uitlenen aan familie & vrienden mogelijk
Tijdens de zoektocht naar een verzekering vielen ons een aantal dingen op. We waren allereerst verbaasd hoeveel verschil schadevrije jaren kunnen maken. Wij hebben zelf nog geen jaren opgebouwd (lease, ov) en kwamen daardoor bij een aantal verzekeraars op een hele hoge premie uit.
Aveco heeft ons telefonisch heel goed geholpen en gaf zelf eerlijk aan dat het met onze wensen en zonder schadevrije jaren een hoge premie zou worden. Wij konden beter na een jaar terugkomen, omdat je daar snel hoge korting opbouwt en dan de premie veel aantrekkelijker zou zijn.
Daarnaast hebben we gemerkt dat de definitie van ‘inboedel’ best flink kan verschillen. Goed om hier de voorwaarden voor door te nemen, zodat je zeker weet dat hetgeen jij verzekerd wil hebben, dat ook daadwerkelijk is.
Wat ons positief verraste was het vriendelijke telefonische contact met meerdere partijen. Er werd goed met ons meegedacht en ook eerlijk aangegeven als deze verzekeringsmaatschappij voor ons niet de beste deal was.
Uiteindelijk hebben wij een verzekering bij Camperverzekerd afgesloten, want deze sloot het beste aan bij onze wensen. Vanuit de verzekering was het voor onze buscamper een vereiste om een extra beveiligingssysteem in te laten bouwen, namelijk de Bearlock. Zelfs met de kosten van de Bearlock meegerekend (verspreid over een jaar), lag onze maandelijkse premie lager dan bij andere verzekeraars. Wij vonden het daarom een goede keuze om te investeren in extra beveiliging en daarmee onze maandelijkse premie wat lager te kunnen houden.
Afsluiter: We hopen dat dit artikel je op weg heeft geholpen met het uitzoeken van een camperverzekering.
In dit artikel kunnen affiliate links staan naar websites van partners. Als je via deze links producten bestelt, dan betaal jij hier niets extra's voor. Wij krijgen vanuit de partner een kleine vergoeding. Hiermee help je ons om huisopwielen.com te blijven aanvullen met nieuwe content en producten.