Een dakterras op het dak van je camper bouwen

Leuk zo’n dakterras op je camper, maar hoe maak je dat eigenlijk?

Wellicht zit je te denken om een dakterras op het dak van je camper te bouwen. De perfecte plek om een zonsondergang te bekijken of wellicht om de surf te checken. In deze blog schreven we over 2 voordelen én twee nadelen waar je zoal aan moet denken als je er eentje op je camper wilt hebben.

Inmiddels ben je helemaal overtuigd dat je er eentje wilt, maar hoe ga je dat varkentje wassen? Goed nieuws: het is eigenlijk niet zo moeilijk. Er zijn meerdere manieren waarop je zoiets kunt doen, we zullen stapsgewijs uitleggen hoe wij het gedaan hebben.

Geschatte leestijd : 6 minuten

Onderdelen in dit artikel :

  1. Stap 1: imperiaal op je camper

  2. Stap 2: goed en veilig werken

  3. Stap 3: bepaal locatie dakterras

  4. Stap 4: boor gaten in horizontale balken

  5. Stap 5: de laatste loodjes

Benodigdheden :

✔ Vlonderplanken ✔ Slotbouten

✔ Moeren ✔ Revetten/sluitringen

✔ Schroeven ✔ Accuboor

✔ Beits

Moeilijkheid ★ ★ ☆ ☆ ☆

Kosten ★ ☆ ☆ ☆ ☆

Tijd ★ ★ ☆ ☆ ☆

Stap 1: Plaats een imperiaal op het dak van je camper

Belangrijk: mocht je nog geen imperiaal op je camper hebben, dan raden we aan om er 1 te installeren. In dit artikel schrijven we meer over een imperiaal op je camper. Vaak zijn ze tweedehands prima te vinden voor de meest voorkomende merken. Even zoeken op Marktplaats en je hebt er waarschijnlijk zo eentje gevonden. Nog slimmer is het om bij de voorselectie voor je bus al te kijken naar een exemplaar met een imperiaal. In veel gevallen is dit niet per se duurder, en het scheelt je veel kosten en tijd als ‘ie er al op zit!

Tip: mochten ze er niet super goed meer uitzien, dan kan je hem altijd even opschuren en zwart verven. Hammerite Aluzinc is daar bijvoorbeeld een goed product voor - dat hebben wij bij ons imperiaal gebruikt. Ziet er gelijk een stuk strakker uit!

Zit je eraan te denken om je dakterras direct op het dak van je camper te plaatsen: niet doen. Daar is een dak doorgaans niet voor geschikt, het is simpelweg niet stevig genoeg.

Stap 2: Zorg dat je er goed en veilig bij kan

Omdat wij nog wat dingen moesten aanpassen aan ons imperiaal voor de zonnepanelen, hebben we besloten om het hele imperiaal te verwijderen van het dak. Dat was best een karwei, maar met een aantal man goed te doen. Vaak kan je het imperiaal zelf nog los maken van de bevestigingssteunen die aan het dak zitten. Zo hoef je geen grote zaken los te halen.

Mocht je dat niet gaan doen, zorg er dan voor dat je op een veilige manier er goed bij kan en test voorzichtig of het dak van je camper je (deels) kan houden. De zijkanten van het dak zijn natuurlijk steviger dan midden op de overbrugging. Doe dit ook liever niet alleen, met zijn tweeën is een stuk veiliger. Zeker wanneer je ook nog zware elementen (zoals een zonnepaneel) het dak op moet sjouwen. Better safe than sorry!

Stap 3: Bepaal waar je dakterras uiteindelijk moet komen

In ons geval hebben we twee 180 watt zonnepanelen op het imperiaal geplaatst, die een groot deel van het imperiaal in beslag nemen. De rest van de ruimte hebben we gebruikt om het terras te maken. Houd dus in het design van je camper rekening met waar je zonnepanelen moeten gaan komen, en wat de afmetingen gaan zijn van je zonnepanelen.

Daarvoor is het goed om eerst te berekenen hoeveel zonnepanelen je wilt hebben (want de afmeting van de panelen is weer afhankelijk van het wattage van de panelen). Ook voor eventuele dakramen of airconditioning is het belangrijk dat je goed uit meet of het allemaal wel gaat passen. Je wilt niet eerst een dakraam plaatsen, en dan daarna verplicht zijn om alles daarop aan te moeten passen. Wij hebben eerst even in een tekenprogramma uitgetekend hoe we het wilden hebben, maar je kan het ook ouderwets met papier en pen uittekenen!

Het past allemaal net!

Wat betreft het dakraam: je kan er ook voor kiezen dat het dakraam maar gedeeltelijk open kan, tot aan het dakterras. Dat hangt een beetje af van hoe hoog je imperiaal is. Bij ons kan het dakraam wel helemaal open, maar wij hebben er rekening mee gehouden in het design en1 dwarsbalk van het imperiaal verwijderd. Het is even opletten als we op het dakterras lopen, maar het gaat prima!

Stap 4: Boor gaten in de horizontale balken

De volgende stap is om te zorgen dat je het dakterras kan gaan bevestigen. Wij hebben ervoor gekozen om eerst horizontale planken te bevestigen op de horizontale liggers. Er zijn meerdere manieren om dit te doen, maar wij hebben een gat geboord in de horizontale balken van het imperiaal om daarna de planken met een slotbout te bevestigen.

De lengte van de slotbout is afhankelijk van jouw set-up (minimale afstand = dikte plank + dikte buis + ruimte over houden voor de moer). Zoek even de juiste, maar in veel gevallen kan een M6 of een M8 slotbout hiervoor gebruikt worden, bijvoorbeeld een M8 x 80mm slotbout zoals deze bij de Gamma. Wij hebben nog een extra sluitring toegevoegd, zodat hij niet los kan trillen.

Met een slotbouw zit het geheel goed vast!

Oke, laten we starten met de dwarsbalken:

Meet eerst af hoe breed je dwarsbalken moeten worden, en op welke punten je ze wilt bevestigen. Indien nodig, kan je in deze fase ook al het hout bewerken, zodat je niet later alles weer los moet gaan halen (zoals wij). Wij hebben vlonderplanken gebruikt en met een afkortzaag op maat gezaagd.

Op de afgemeten punten waar je een slotbout wilt hebben, kan je het beste eerst voorboren met een kleiner ijzerboortje - zeker als je ronde dwarsbalken hebt. Boor daarna een gat net zo groot als je slotbout (een m6 is 6mm, een m8 is 8mm etc), zodat de slotbout er rustig door heen kan vallen. Teken of meet af en boor op dezelfde plekken in je houten planken eenzelfde formaat gat.

Doe daarna de slotbout erdoor, waarna je aan de onderkant de moer op de slotbout goed kan aandraaien, zodat de top van de slotbout goed verzinkt is in het hout. Je kan ook een revet/sluitring toevoegen om te zorgen dat het bij trilling niet los komt en je het geheel dus steviger kan bevestigen.

Wij hebben drie slotbouten gebruikt per ligger en daarmee zit ie stevig vast.

Oke, nu de lengtebalken..

Als het goed is heb je nu een aantal houten planken op de dwarsbalken liggen van het imperiaal. Dit zorgt voor een goed fundament om nu je lengteplanken te bevestigen. Wij hebben hiervoor wederom vlonderplanken gebruikt.

We hielden elke keer de dikte van een latje aan om de breedte aan te geven. Voor ons kwam dat uit op 9 planken die in de lengte kwamen te liggen. Houd er wel rekening mee waar je dakraam zit - hier wil je geen plank in de volledige lengte hebben.

Als je alle planken hebt uitgemeten, kan je het gaan bevestigen. Wij kozen ervoor om dit te doen nadat we het imperiaal terug op het dak hadden gezet, dat scheelde namelijk weer flink wat gewicht. We hebben het vervolgens simpelweg vastgeschroefd in de horizontale planken.

Tip: Zet het niet helemaal strak tegen, bijvoorbeeld in ons geval, de zonnepanelen. Aangezien hout wat kan gaan uitzetten wil je niet dat daar druk op komt te staan. Houd dus altijd een beetje ruimte over.

Stap 5: De laatste loodjes

Als het goed is begint het nu aardig op een dakterras te lijken! Nu kan je er mee doen wat je zelf wilt qua bewerking, wil je het een lichte kleur houden of juist donker? Je kan op verschillende manieren het hout bewerken zodat het beschermd wordt tegen o.a. vocht, vuil en verkleuring. Dat is volledig naar eigen smaak, wij hebben gekozen voor een relatief lichte kleur voor het dak.

Mocht je nou zaken willen gaan vervoeren op je dak, houd er dan rekening mee dat je het stevig vastzet, want met 100 kilometer per uur wil je niet dat het van je dak af vliegt. Zo binden wij bijvoorbeeld onze surfboards vast met een aantal spanbanden - en dat werkt prima!

 

We hopen dat dit artikel je op weg heeft geholpen met het maken van je eigen dakterras!

In dit artikel kunnen affiliate links staan naar websites van partners. Als je via deze links producten bestelt, dan betaal jij hier niets extra's voor. Wij krijgen vanuit de partner een kleine vergoeding. Hiermee help je ons om huisopwielen.com te blijven aanvullen met nieuwe content en producten.

 

Ook interessant! ▾

Previous
Previous

Gassysteem in je camper bouwen

Next
Next

Zelf raamisolatie maken voor jouw camper