Huisopwielen.com - Jouw gids om zelf een camper te bouwen

View Original

Het gewicht van jouw camper

Want ook voor campers geldt: let op die extra kilo’s

Een van de zaken waar je rekening mee moet houden wanneer je zelf een camper bouwt, is het totale gewicht van je voertuig. Toegegeven: wij waren er misschien niet zo obsessief mee bezig als sommige camperbouwers. We zijn slechts met twee personen, hadden geen buitensporige plannen en daarnaast veel laadvermogen (capaciteit) binnen het maximale toegestane gewicht.

Maar toch zijn er zeker zaken waarbij het belangrijk is om rekening te houden met het gewicht van je camper!

Geschatte leestijd: 5 minuten

Onderdelen in dit artikel:

  1. Waarom is het gewicht van belang?

  2. Wat weegt Barry?

  3. Gevolgen van het gewicht

  4. Tips om gewicht te besparen

See this content in the original post

Moeilijkheid ★ ★ ☆ ☆ ☆

Kosten ★ ☆ ☆ ☆ ☆

Tijd ★ ★ ☆ ☆ ☆

Gouden tip:

Check bij aanschaf van je bus goed het toegestane maximale gewicht (TMM), dit kan per bus verschillen.

See this content in the original post

Bij het rijden van een gewone personenauto zal je je waarschijnlijk niet zoveel bezig houden met het gewicht van het voertuig. En wellicht ben je er, net als wij, bij een camper ook helemaal niet mee bezig aan het begin.

Maar stel je voor: je koopt een bus. Je bouwt hem helemaal naar jouw wensen. Mooie keuken erin, flinke watertank eronder. Je laat hem keuren als camper.. en hij blijkt te zwaar te zijn. Ga je vervolgens rijden met overbelading, dan loop je het risico niet verzekerd te zijn. Of boetes te ontvangen bij controles.

Wanneer is een camper eigenlijk te zwaar?

Er zijn twee manieren om hier naar te kijken: wettelijk en technisch.

Vanuit wettelijk oogpunt

Wettelijk gezien mag je met een standaard rijbewijs B een voertuig van maximaal 3500 kg besturen. Is je camper zwaarder, dan wordt het gezien als een vrachtauto. Rijden met je B-rijbewijs is dan verboden, je hebt hiervoor rijbewijs C1 nodig. Op zichzelf is dat geen probleem, maar het kost wel weer extra tijd, geld en moeite om dat te regelen als je C1 nog niet hebt.

Vanuit technisch oogpunt

Kijken we er vanuit technisch oogpunt naar, dan gaat het om het maximale gewicht dat een buscamper kan/mag dragen. Dit wordt vaak aangeduid met Toegestane Max Massa, of TMM. In ons geval is dat 3500 kg, maar dit kan ook 3300 kg of 3000 kg zijn. Dit gewicht is door de fabrikant besloten als zijnde het maximum dat voor dat type onderstel veilig is om mee rond te rijden. Kijk dus bij aanschaf van de bus even na wat de TMM is.

Zonder hier de diepte in te gaan: het is ook mogelijk om de TMM te verhogen. Je kan dit in sommige gevallen aanvragen of anders bepaalde aspecten van het chassis laten verzwaren (bijv. de hulpveren). Het verzwaren van het onderstel van je camper is vanzelfsprekend geen goedkoop geintje. Wij hebben hier zelf geen ervaring mee.

Tip! Als je de mogelijkheid hebt, ga gewoon voor 3500 kg. Grote kans dat je het ook met minder redt, maar dan ben je in ieder geval safe.

See this content in the original post

Normaal is het niet zo chique om naar gewicht te vragen, maar Barry (onze Renault Master) heeft er niet zoveel problemen mee.

Het ledig gewicht van een L2H2 (Master / Sprinter / Boxer etc) ligt vaak zo rond de 2000kg, afhankelijk van het type. Heb jij een grotere variant, dan zal die vanzelfsprekend meer wegen.

Tijdens de RDW keuring kwam het totale gewicht van Barry uit op 2609 kg. Dit is dus inclusief alle vaste inboedel, maar exclusief inhoud van de watertank en racefietsen etc. Dat betekent dat we, voor 2 personen (+ soms een hond), gevulde tanks & alle bagage nog bijna 900 kg speelruimte hadden. Goed te doen dus!

Om uit te leggen waar dat gewicht allemaal vandaan komt, enkele zwaardere elementen op een rijtje.

Note: dit zijn schattingen.

See this content in the original post

Hadden we een bus gehad met een TMM van 3000 kg, dan was het dus al een stuk krapper geweest. Samen wegen we ongeveer 140 kg, plus 70 kg aan water, en dan nog bagage, wielrenfietsen.. Je zit dan zo aan die 3000 kg.

Belangrijk dus om van te voren goed na te denken of je de juiste bus aanschaft voor jouw plannen!

See this content in the original post

Als je zeker weet dat je wettelijk en technisch aan de goede kant van de streep zit, zijn er toch nog wat andere zaken om aan te denken.

Verdeling van het gewicht

Bij het bouwen van je camper is het slim om rekening te houden met de verdeling van het gewicht. Origineel hadden wij onze watertank geplaatst aan dezelfde zijde als de keuken en de accu. Uiteindelijk hebben we wat design keuzes aangepast. De watertank ging naar de andere kant voor een betere gewichtsverdeling.

De watertank zit aan de bijrijderszijde verstopt onder het bankje

Wat betreft wegligging: houd er rekening mee dat een zware camper minder soepel door de bochten gaat dan een lichtere camper. Door de extra massa heeft de camper meer de neiging om voorwaarts te bewegen, dus bochten maken gaat wat stroever. Ook zullen heuvels en bergen iets minder rap gaan, maar wij hebben hier nog nooit last van ondervonden.

Verbruik van de camper

Een zwaardere camper moet simpelweg meer massa verplaatsen, en zal dus minder zuinig rijden dan wanneer die licht geladen is. Onze camper zou, toen het nog een bus was, volgens verschillende testen ergens tussen de 8 en 9.5 liter per 100 kilometer verbruiken. Wij verbruiken - beladen en inclusief imperial dat voor meer luchtweerstand zorgt - nu ongeveer 10 liter per 100 kilometer.

Wegenbelasting bij RDW-keuring

Het gewicht, zoals gemeten tijdens de RDW-keuring, bepaalt hoeveel motorrijtuigenbelasting je uiteindelijk gaat betalen voor je camper. Hoe lager het gewicht, hoe lager de belasting.

Daarom bouwen sommige camperbouwers de minimale inrichtingsvereisten voor een camper in. Om vervolgens na de keuring een groot gedeelte er weer uit te slopen. Een beetje gekke kronkel in de RDW-regels dat het op deze manier kan. Waarschijnlijk zal daar op de lange termijn wel wat gewijzigd worden.

Het gewicht kan toch al gauw een paar tientjes belasting schelen per drie maanden. Dit kan je berekenen op de website van de belastingdienst. Hadden we meer tijd gehad en de RDW-keuring eerder gepland gekregen, dan was het wellicht een overweging geweest. Nu hebben we onze camper gewoon gebouwd en gekeurd inclusief de vaste inbouw.

Onze kale camper op weg naar de RDW-keuring.

See this content in the original post

Als we terugkijken op onze bouw, zijn er enkele zaken waar we gewicht hadden kunnen besparen. Maar vaak is het ook een afweging tussen gewicht, afmeting, comfort en kosten.

Accu - Onze 230ah AGM accu weegt ongeveer 65 kilo. Flinke jongen dus. Een vergelijkbare lithium accu is ongeveer 15 kilo. Maar die is weer een stuk prijziger..

Keuken - Onze keuken is vrij zwaar, door een vrij massief keukenblad en stevige keukenkastjes. We hebben hier in de basis IKEA producten voor gebruikt, maar hadden ook voor dunner materiaal kunnen gaan.

Watertank - Ik denk niet dat wij een andere keuze hadden gemaakt als we nog een camper hadden gebouwd, maar een kleinere watertank zorgt natuurlijk voor minder gewicht.

Laminaat - Niet ontzettend zwaar, maar een vinyl vloer ziet er vaak ook goed uit en is een stuk lichter dan laminaat.

Opbergkastjes - voor veel van de kastjes hebben we dikke MDF of multiplex platen (>18mm) gebruikt. Dat zorgde voor stevigheid, maar natuurlijk ook voor veel extra gewicht.


Ook handig om te weten:

Afsluiter: We hopen dat dit artikel je op weg heeft geholpen om na te denken over het gewicht van jouw camper.

In dit artikel kunnen affiliate links staan naar partner-websites. Als je via deze links producten bestelt, dan betaal jij hier niets extra's voor. Wij krijgen vanuit de partner wel een kleine vergoeding, dus je helpt ons om huisopwielen.com te blijven aanvullen met nieuwe content en producten.

See this search field in the original post

Ook interessant! ▾

See this form in the original post