Camper bouwen stappenplan: een overzicht van A tot Z

Een handig stappenplan om door te nemen voordat je gaat beginnen!

De kogel is door de kerk: je gaat je eigen camper bouwen! Je ziet het eindresultaat misschien al helemaal voor je. Maar hoe kom je daar? En hoe zorg je ervoor dat het proces daar naartoe zo soepel mogelijk verloopt?

Een overzichtelijke planning maken kan je daar flink bij helpen. Want wanneer begin je met wat? In deze blog helpen we je op weg en delen we onze ervaring.

Tip! We linken van deze blog veel door naar onze andere artikelen en producten, dus zie dit artikel als een gids. Raak niet verdwaald :)

camper-bouwen-a-tot-z.jpg

Moeilijkheid ★ ★ ★ ☆ ☆

Kosten ★ ☆ ☆ ☆ ☆

Tijd ★ ★ ☆ ☆ ☆

Gouden tip:

Neem voldoende tijd voor de voorbereidingen. Dit helpt je daarna te versnellen!

1. Leer van onze ervaring

Hoe zijn wij begonnen?

Al lange tijd stond een camper bouwen op onze wish list. Doordat een andere droom van ons niet door kon gaan, hadden we ineens tijd en alle andere middelen om een camper te gaan bouwen.

Zo konden we in de garage van Bas zijn ouders terecht. Daarnaast hadden we genoeg gespaard en werden onze banen parttime gedaan/en tijdelijk stop gezet. Ook hadden we via Bas z’n pa veel gereedschap tot onze beschikking. Alleen wat kennis over bepaalde stappen ontbrak op dat moment nog. Maar hé, alles is te leren!

Tip! Mocht jij deze middelen niet hebben, kijk dan hoe realistisch het plan is. En wat je moet doen om deze omgeving wel te creëren. Weet dat er vrij veel tijd en geld in het bouwen van een camper gaat zitten, wees dus kritisch of het goed past in jouw leven. Niet om je te demotiveren, maar je wilt niet halverwege moeten stoppen met een halve camper.

Nadat we hadden besloten dat de camper er zou komen, zijn Bas en z’n vader op zoek gegaan. Een zoektocht naar de perfecte bus om een camper van te bouwen. Deze zoektocht verliep vrij vlekkeloos, want binnen een week stond onze nieuwste aanwinst - een Renault Master uit 2010 - voor de deur. Hi there Barry.

camper-bus-kopen.jpg

Nu denk je misschien: leuk verhaal, maar wat heeft dit met jullie planning te maken?

Onze planning

Wij hadden vrij spontaan het besluit genomen en een week later stond ‘ie er. Als gevolg hebben we te weinig tijd genomen om het gehele project van tevoren uit te stippelen.

In grote lijnen wisten we wat het bouwen van een camper inhield. We hadden inmiddels genoeg inspirerende Youtube ‘van conversion’-filmpjes gezien en bekenden waren ook een camper aan het bouwen. Door onze (deels technische) achtergrond, leergierigheid en doorzettingsvermogen wisten we dat het goed zou komen. Op detailniveau moesten we echter nog veel in de materie duiken.

Vooral de eerste paar weken liepen we door ons gebrek aan een goede voorbereiding en planning soms achter de feiten aan. Overdag de bus leeghalen, vegen en schoon boenen. ‘s Avonds (of ‘s nachts) het energieverbruik berekenen, het juiste isolatiemateriaal kiezen en de indeling van onze bus ontwerpen. Dit waren best lange, intensieve dagen.

Als we nog een camper zouden gaan bouwen, dan zouden we de voorbereiding 100% anders aanpakken. Eigenlijk is huisopwielen.com een afspiegeling hoe wij het dan zouden doen: van tevoren alle drie de fases aflopen en kijken wat we per fase nodig hebben.

Fase 1: ik wil een camper

In fase 1 zit je als je nog geen bus hebt, maar er wel eentje wilt. Je bent op zoek naar informatie over hoe je de juiste bus kiest, het budget bepaalt en wat je allemaal nodig hebt in een bus. We schrijven er ook over in ons artikel over de zoektocht naar de perfecte camper. Verschillende vragen die goed zijn om jezelf te stellen zijn de volgende.

1. Doel & indeling van je camper

Waar ga je de camper voor gebruiken?

  • Wil je de camper permanent bewonen of gebruik je het voor weekendtrips?

  • Wil je volledig off-grid kunnen of is dat niet noodzakelijk?

  • Hoeveel personen wil je mee kunnen nemen?

Bovengenoemde vragen kunnen veel invloed hebben op de keuzes en indeling die je maakt.

Hoe wil je je camper indelen?

  • Wil je een vast bed of bank/bed-constructie?

  • Hoeveel zitplekken wil je in je camper?

  • Wil je een permanent zitgedeelte of draaiplateaus bevestigen?

  • Wat wil je in je keuken hebben?

  • Hoeveel opbergruimte heb je nodig?

  • Moet je rekening houden met grote sportbenodigdheden (surfplank, ski’s, racefiets)?

Zet al jouw wensen op een rijtje, ga inspiratie shoppen bij andere campers en design je layout met een programma zoals SketchUp. Wij zijn zo ook begonnen en dat gaf ons goed inzicht of alles wel ging passen.

3D-render van onze camper. We hebben uiteindelijk nog best wat zaken veranderd, maar de basis is blijven staan.

3D-render van onze camper. We hebben uiteindelijk nog best wat zaken veranderd, maar de basis is blijven staan.

Goed om te weten! Naast jouw eigen wensen is het belangrijk om de eisen van zowel de RDW als de Belastingdienst in je indeling mee te nemen. Je moet namelijk aan deze eisen voldoen om tijdens de camperkeuring goedgekeurd te worden (RDW) en in aanmerking te komen voor het kwart-tarief (Belastingdienst).

2. Begroting voor je camper

Nadat je je layout hebt bepaald, is het handig om een prijskaartje aan je plannen te gaan hangen. Hoe beter je voorbereiding, hoe concreter je begroting kan worden. Probeer - in ieder geval van de grote onderdelen - een goed gevoel van prijzen te krijgen. Dit zodat je weet waar je over praat en je begroting ook ergens op slaat.

Vragen om jezelf te stellen wanneer je in je Excel duikt:

  • Wat is het maximale wat jij wilt besteden?

  • Hoeveel ga je +/- per stap uitgeven?

  • Waar wil je absoluut niet op bezuinigen?

Om je een gevoel te geven wat het bouwen van een camper in totaal kost, hebben we onze totale uitgaven overzichtelijk gemaakt in dit artikel. Op de euro nauwkeurig!

3. Benodigdheden om een camper te kunnen bouwen

Om lekker van start te kunnen gaan, heb je natuurlijk wel het een en ander nodig. Vraag jezelf dus af voordat je begint:

  • Heb je een goede werkplek om de camper te bouwen?

  • Welk gereedschap heb je nodig tijdens de bouw?

  • Hoeveel tijd heb je: wanneer moet ‘ie af zijn?

Je kan op veel verschillende manieren een camper bouwen. Het is niet een one-size-fits-all. Maar wat je volgens ons sowieso nodig hebt, zijn deze 5+1 benodigdheden.

Fase 2: ik bouw een camper

De bus staat voor je deur: fase 1 heb je verlaten en ingewisseld voor fase 2. Goed bezig!

Geen tijd meer voor wollige verhalen over dromen over een zelfgebouwde camper. Het avontuur gaat vandaag beginnen. Je bent een camperbouwer. No way back now.

Er zijn veel mogelijkheden om dit varkentje te wassen. Wij zullen onze wijze hieronder stapsgewijs delen. Zie dit dus ook niet als een absolute waarheid, maar meer als een gids wat je kan helpen overzicht te creëren.

Tip! Bestel producten ver voordat je aan dat deel begint. Het kan soms best een week of langer duren voordat iets geleverd wordt. Houd daar dus rekening mee in je planning. Dit kan je ook onnodige uitgaven voorkomen: je kunt de goedkoopste bestellen i.p.v. degene met de kortste levertijd.

Stap 1. Prepareren van je bus

Doel: zorgen dat je bus eruit ziet hoe hij uit de fabriek kwam rollen.

De eerste stap is zorgen dat je bus klaar is voor ombouw. Dat betekent dus leeghalen, schoonmaken, roest behandelen. Verstand op nul en flink wat meters maken.

Bus-klaarmaken-ombouw.jpg

In dit artikel schrijven we hoe je je bus klaar maakt voor ombouw.

Stap 2: Ramen, ventilatieroosters en andere uitgangen plaatsen

Doel: ramen zorgen naast licht ook voor extra ventilatie, een belangrijk onderdeel in een camper.

Zelf ramen plaatsen is best een spannende klus, dus zorg ervoor dat je goed voorbereid bent. Je zaagt niet elke dag een gat in je bus.. Je kan deze fase ook later doen, maar handig om dan rekening te houden met waar je wel/niet isolatiemateriaal gaat bevestigen (doe dat dus niet waar je een raam, ventilatierooster of stroomtoevoer wilt plaatsen).

Stap 3: Geluidsdemping & isolatie aanbrengen

Doel: zorgen dat je van een holle, metalen kist een fijn leefbare omgeving maakt

Je bus is leeggehaald en schoon: tijd om aan de slag te gaan met de geluidsdemping en isolatie! Een onderwerp waar de meningen nogal uiteenlopen. Je ziet er uiteindelijk weinig van, maar - als je het goed doet - maakt het je leven in een camper een stuk aangenamer. Wij hebben in ieder geval geen spijt van onze keuzes, die je hier kan lezen.

Stap 4: Elektriciteitskabels aanleggen

Doel: zorgen dat je op meerdere plekken in je bus toegang hebt tot elektriciteit

Bepaal eerst waar je allemaal stroom nodig hebt in je camper en waar de huishoudaccu komt te staan. Trek daarna de juiste kabels tussen deze twee plekken in de camper. Wij hebben de kabels weggewerkt in de spanten, maar je kunt de kabels bijvoorbeeld ook langs je plafond laten lopen.

Tip! Label al je elektriciteitskabels, zodat je weet welke kabel waar naartoe getrokken is. Dat scheelt je veel uitzoeken bij stap 9.

Stap 5: Zonnepanelen bevestigen

Doel: zorgen dat je (bijna) altijd onafhankelijk bent en off-grid kan kamperen

Wij hebben na het aanleggen van de elektriciteitskabels de zonnepanelen op ons imperiaal geplaatst. Een leuke stap om te doen, want dit geeft direct een andere look aan je camper (ook al liggen ze op het dak van je camper).

Wij hebben in ons geval het imperiaal moeten verwijderen van het dak en deze helemaal moeten aanpassen om te zonnepanelen er op te kunnen bevestigen. Voor ons was dit dus een flink karwei.

camper zonnepanelen vastmaken

Mocht je nog twijfelen over hoeveel zonnepanelen je nodig hebt, dan helpt dit artikel wellicht!

Stap 6: Interieur (vloer, wanden, plafond)

Doel: zorgen dat je camper eruit komt te zien geheel naar jouw wensen

Een van de beste dingen van zelf een camper bouwen is dat je het helemaal kan bouwen zoals jij wilt. We hebben mede daarom ook een brede voorselectie aan producten voor jou gemaakt om je camper mee in te richten.

Ga je voor een laminaat vloer of vinyl? Ga je voor schrootjes aan het plafond of vind je dat echt verschrikkelijk? Na deze stap kregen wij voor het eerst echt een beeld hoe de camper eruit ging zien. Excited!

Stap 7: Meubels maken (bed, bank, kasten, tafel)

Doel: zorgen dat je een optimale leefomgeving bouwt die zo min mogelijk ruimte in beslag neemt

Ruimte is een schaars goed in een camper, dus je moet er zuinig en slim mee omgaan. Hier komen ook vaak beslissingen samen. Maak jij je bed groter, dan past een bepaalde keuken misschien niet. Wil jij grote kastjes, dan wordt je leefruimte kleiner. Wij hebben in ons geval bijvoorbeeld gekozen voor een uitschuifbaar lengtebed te maken om ruimte te besparen.

Tip! Een gouden tip voor je bed zijn deze uitschuifbare bedsteunen van IKEA. Binnen no time hadden we het geraamte van ons bed tevoorschijn getoverd.

Stap 8: Watersysteem

Doel: zorgen dat je schoon, lopend water hebt waar je een aantal dagen mee vooruit kan

Stromend water in je camper heeft veel voordelen, dus we zijn blij dat we dit hebben geïnstalleerd. Wij zijn hiermee begonnen iets nadat we alle grotere interieurzaken hadden gemaakt. In ons geval bestaat het watersysteem uit een grote tank waaruit water gepompt wordt naar de kraan en outdoor douche.

In dit artikel lees je er alles over hoe wij dat hebben aangepakt.

Stap 9: Alle apparatuur aansluiten

Doel: zorgen dat je de getrokken elektriciteitskabels aansluit op de juiste apparaten

Als het goed is steken er nu op allerlei plekken in je camper elektriciteitsdraden uit. In deze fase hebben wij gezorgd dat het ook allemaal goed aangesloten werd. En er is bijna geen beter gevoel wanneer je een schakelaar omzet en het lampje gaat daadwerkelijk branden.

Tip! Als je alle elektriciteitskabels verbonden hebt aan de apparatuur, zorg dat ze ook dan goed gelabeld zijn, zodat je weet welke kabel bij welk apparaat hoort. Dat scheelt je veel uitzoeken en testen mocht er ooit iets kapot gaan.

elektra camper bouwen
Stap 10: Keuken plaatsen

Doel: zorgen dat je een goede maaltijd kan koken in een camper

Deze stap kwam voor ons vrij laat in het proces, maar met een reden. Er zitten een aantal grotere zaken in onze keukenkastjes verstopt (zoals de accu, omvormer en dieselkachel), dus dit wilden we eerst op orde hebben voordat we aan de keuken begonnen. We hebben onze keuken eigenlijk hier overheen gebouwd. Uiteindelijk zijn we heel blij met hoe de keuken eruit is gaan zien.

Stap 11: Gassysteem

Doel: zorgen dat je kan koken en warm kan douchen

Wij hebben een LPG-damptank met buitenvuller in de garage geplaatst. Voor ons zorgt het ervoor dat we kunnen koken en daarnaast water kunnen verwarmen om te douchen. Deze stap had eerder gekund, maar op deze manier konden we het direct aansluiten op het fornuis en de buitendouche.

In dit artikel lees je meer over ons gassysteem in de camper.

Stap 12: Interieur & afwerken

Doel: zorgen dat het echt een huis op wielen wordt

Als je bij deze stap bent aangekomen, dan zal je camper er voornamelijk nog functioneel uitzien. Nu is het tijd om je bus leefbaar en gezellig te maken. Zaken als een matras, kussens en gordijnen zorgen ervoor dat het gelijk sfeervol wordt in jouw camper. Wij vinden de standaard interieurs in campers vaak niet zo mooi en waren heel blij met ons eindresultaat.

Camper bouwen kussenhoes maken
Camper bouwen isolatie

Verschillende onderdelen en producten van onze camper vind je in onze voorselectie.

Fase 3: ik heb een camper

Je kijkt nog eens goed naar je bus. Je ziet niks terug van wat het ooit was toen je hem kocht. Fase 2 is af, je mag ‘m nu met trots een camper noemen.

Maar.. dat is het officieel nog niet. Er zijn nog een aantal zaken die je moet regelen (en al eerder in gang moet zetten). Dat is noodzakelijk zodat ook instanties als de RDW en de Belastingdienst jouw bus zullen erkennen als camper. Wat bijvoorbeeld weer invloed heeft op de belasting die je betaalt.

We hebben het gehele proces uitgebreid behandeld in dit artikel, maar nogmaals in het kort:

1. De RDW keuring, BPM & de Belastingdienst

Zoals je gelezen hebt in de intro, moet je jouw aspirant-camper laten keuren door de RDW. Hiervoor moet het voertuig aan allerlei zaken voldoen.

Wij probeerden tijdig een afspraak te maken, maar door Corona duurde het vrij lang. Uiteindelijk konden we terecht en was het eigenlijk zo gepiept.

Na de (succesvolle) RDW keuring moet je aangifte van BPM doen. Dat is een Belasting voor Personenauto’s en Motorrijtuigen. In het geval van het ombouwen van een bestelauto naar een personenauto, ben je verplicht om dit te betalen. Best een duur geintje (650 euro in ons geval).

Nadat je aan de BPM betaling hebt voldaan, zal je een nieuw kentekenbewijs thuisgestuurd krijgen. Daarmee kun je nieuwe nummerplaten laten maken.

Als je dat allemaal gedaan hebt, moet je zelf contact opnemen met de Belastingdienst en bewijs (foto’s) aanleveren dat het nu een camper is en aan hun voorwaarden voldoet. Jouw aanvraag wordt beoordeeld (kan weken duren) en indien succesvol, dan betaal je nog maar een kwarttarief motorrijtuigenbelasting. Kassa!

2. Verzekering

Elk voertuig dat de openbare weg op wil, moet verplicht (minimaal WA) verzekerd zijn. Maar waar het voor reguliere auto’s vrij overzichtelijk en eenvoudig is, kan het met (zelfbouw)campers nog weleens een zoektocht zijn. Veel verzekeraars weten toch niet helemaal wat ze met zelfgebouwde campers aan moeten.

Wij hebben hier al veel voorwerk voor je gedaan, en alles op een rijtje gezet in dit artikel. We raden aan om zelf ook te bellen en informatie in te winnen bij een aantal verzekeraars.

3. Op avontuur!

Je camper is eindelijk gebouwd, gekeurd en verzekerd. Nu kan je werkelijk op pad. Voor ons was het bouwen van de camper zeker net zo belangrijk en leuk als het leven erin, maar toch konden we ook niet wachten om ermee op pad te gaan.

Hopelijk komen we jou binnenkort tegen onderweg!


Afsluiter: We hopen dat dit artikel je op weg heeft geholpen als overzicht van A tot Z.

In dit artikel kunnen affiliate links staan naar partner-websites. Als je via deze links producten bestelt, dan betaal jij hier niets extra's voor. Wij krijgen vanuit de partner wel een kleine vergoeding, dus je helpt ons om huisopwielen.com te blijven aanvullen met nieuwe content en producten.

 

Ook interessant! ▾

Next
Next

De zoektocht naar de perfecte bus