Een slider voor je racefiets of MTB maken

Zodat je fiets ook in de camper meekan!

Als echte outdoor liefhebbers wisten we al snel dat onze wielrenfietsen mee moesten! Maar hoe zorg je er nou voor dat die fietsen wel mee kunnen in de camper, zonder dat het al teveel ruimte in beslag neemt?

Een slider is daar een goedkope, ruimtebesparende oplossing voor. Je kan op die manier je fietsen goed bevestigen zonder dat je jezelf in onmogelijke hoeken hoeft te wringen.

Lees in dit artikel meer over je fiets meenemen in de camper en hoe wij het gebouwd hebben.

Geschatte leestijd : 6 minuten

Onderdelen in dit artikel :

  1. Binnen of buiten opbergen?

  2. De oplossing: een slide-out rek

  3. Zo bouw je jouw eigen fietsenrek voor in je camper

  4. Nog wat laatste punten om rekening mee te houden

Benodigdheden :

✔ Ladegeleiders ✔ schroeven

✔ Triplex plaat ✔ houtlijm

✔ Smalle balken ✔ fietsenstandaard (met slot)

✔ Rubberen mat ✔ verf

Moeilijkheid ★ ★ ★ ☆ ☆

Kosten ★ ★ ☆ ☆ ☆

Tijd ★ ★ ☆ ☆ ☆

1. Binnen of buiten opbergen?

Je hebt besloten dat je stadsfiets, racefiets en/of mountainbike mee gaat op reis. Maar hoe ga je dat eigenlijk meenemen?

Er zijn grofweg twee opties hoe je je fiets mee kan nemen (spoiler: dit is geen rocket science..). Of je bevestigt een fietsenrek aan de achterkant van je camper of je bergt je fietsen op in de camper.

Hang je ze aan de buitenkant van je camper, dan neemt het uiteraard geen ruimte in beslag binnen in je camper. En ruimte besparen is zo ongeveer het belangrijkste als je een camper bouwt. Daarnaast heb je veel stevige fietsenrekken in omloop.

Echter, binnen staan fietsen natuurlijk veiliger en zijn ze minder overgeleverd aan de weergoden. Ook heb je geen dure fietsenstandaard nodig. Hmm, what to do?

Aangezien wij beiden vrij dure racefietsen hebben, viel voor ons het opbergen aan de buitenkant eigenlijk redelijk snel af. De puzzel die we dus op moesten lossen was als volgt:

  • Hoe kunnen onze wielrenfietsen binnen mee zodat ze onder ons bed passen?

  • Hoe kunnen onze wielrenfietsen zo min mogelijk ruimte in beslag nemen?

  • Hoe kunnen we ze snel in- en uitladen?

  • Hoe kunnen we ze stevig en veilig opbergen?

Challenge accepted.

2. De oplossing: een slide-out fietsrek

Wij hebben achter in onze garage een slide-out lade gemaakt waar onze wielrenfietsen stevig op bevestigd zitten. Het maken ging erg snel, het was in een middag gemaakt (met behulp van amigo Erwin, thanks!) en het vergt niet al te veel denkwerk. Daarentegen vergt het wel veel precisiewerk, zodat je alle centimeters goed benut zonder onnodige ruimte te gebruiken.

Hoe het werkt: eigenlijk bouw je een bak (in ons geval van 22mm Multiplex) die dient als lade. Aan de zijkant van de bak maak je twee stevige ladegeleiders (let op de max. aantal KG dat deze geleiders kunnen houden) vast en die bevestig je aan beide kanten aan een lengtebalk. Die balk die bevestig je vervolgens stevig aan je camper.

Gezien van buiten naar binnen op de afbeelding hierboven, heb je dus eerst een lengtebalk. Daaraan bevestig je een deel van de ladegeleider. Het andere deel van de ladegeleider bevestig je aan een bak (de lade). En in die bak bevestig je de voor jouw correcte voorvork-houders.

Tip: Wil je er op kunnen leunen of zelfs zitten, dan moet je gaan voor een zware ladegeleider. Wij hadden ‘slechts’ een 50 kg-geleider en achteraf was het niet zo’n gek idee om toch een stevigere te pakken. Het kan altijd voorkomen dat iemand er met zijn volle gewicht op leunt.

3. Zo bouw je jouw eigen fietsenrek voor in je camper

Stap 1: Bepaal de afmetingen van de lade

De lade is uiteindelijk de bak waar je fietsen op komen te staan. Wij hebben eerst op een test MDF plaat die we nog hadden liggen de fietsen gezet en goed uitgetekend hoeveel ruimte we nodig hadden om de fietsen te kunnen bevestigen. Je kan hier ook prima een stuk karton voor gebruiken. Houd er rekening mee dat de fietsen verder uit kunnen steken dan de afmetingen van de bak. In ons geval halen we het voorwiel eruit en het zadel eraf, dus dat heeft ook weer invloed voor het design. Goed meten dus!

Aangezien elke camper andere afmetingen heeft en elke fiets ook weer, heeft het niet zoveel zin om onze afmetingen door te geven.

Goed uitmeten want elke centimeter telt!

Voor ons was het daarnaast belangrijk om te zorgen dat we onder de 81cm bleven, zodat alles onder ons bed paste. Hoe meer ruimte je hier in de hoogte bespaart, hoe groter de ruimte tussen je bed en plafond. Wij kunnen nu nog net rechtop zitten in bed (Renault Master L2H2). Meet dat dus ook goed op, want stiekem heeft iets als een fietsen slider invloed op je design van je hele camper. Wij hebben het bed leidend gemaakt en daar dit design op aangepast, maar je kan het ook andersom doen!


Stap 2: Bouw de lade

Nadat we zeker wisten wat de goede afmetingen waren, konden we de lade maken. Daarvoor is een cirkelzaag met lade-geleider ontzettend handig om alles op maat te zagen.

Je hebt dus 1 groot vlak als basis (de onderkant waar je fietsen op rusten) en aan de zijkanten van dat vlak bevestig je twee smalle balken. Wij hebben de lade simpel bevestigd met schroeven en daartussen houtlijm. Het is wel verstandig om eerst even voor te boren, om te zorgen dat het dunne hout niet splijt. Na deze stap heb je een soort sjoelbak in je handen.

Simpele bak met 22mm multiplex

Op de lade hebben we twee standaarden geschroefd, geschikt om een wielrenfiets mee vast te zetten. De wielrenfiets van Lot heeft een gewone klemas (een quick release), maar mijn wielrenfiets heeft een thru axle. Waar je voorvork-klem voor een quick release prima kan vinden, was dat ten tijden van schrijven voor een 12mm thru axle een stuk moeilijker.

Bij gebrek aan een goed product hebben we er dus zelf maar een gemaakt. Het is een een stalen buis met binnendiameter 12mm. Eerst even goed schuren aan de zijkanten zodat hij je fiets / as niet beschadigt. Om die buis 2 hebben we klemmen gezet en daarmee aan een blokje hout bevestigd, en dit geheel vervolgens stevig in de ladebak geschroefd. Even zwart spuiten en het ziet er als nieuw uit. Werkt prima!

Soms moet je even creatief zijn!

Stap 3: Bevestig de ladegeleiders aan de lade & bevestig het geheel aan de camper

In ons geval kunnen de ladegeleiders dus tot 50kg dragen en kunnen ze een meter uitschuiven, maar je zou er ook voor kunnen kiezen om zwaardere te nemen. Dan kan je het ook nog met ander materiaal beladen en hoef je minder bang te zijn dat de lade afbreekt als je er per ongeluk een keer op leunt (of gaat zitten).

Een ladegeleider bestaat eigenlijk uit twee delen, die je met wat gepriel los van elkaar kan klikken. Een van die delen schroef je aan de lade, de andere schroef je aan iets wat bevestigd zit aan je camper. Zodra je die in elkaar klikt, kan je lade in - en uit schuiven.

Wij hebben het ene deel van de ladegeleider aan een lange dwarsbalk gezet, die we vervolgens in de vloer hebben geschroefd. Mocht dit niet kunnen, dan kan je ook hoekprofielen gebruiken om die dwarsbalk te bevestigen.

De lengtebalk met ladegeleider hebben we in de vloer geschroefd. Wij hebben een dikkere triplex bodemplaat en hadden afgetekend hoe het vloer-frame eronder loopt, dus wisten dat we hier in konden schroeven.

(Wij hebben overigens alleen een dergelijke dwarsbalk aan de linkerkant - aan de rechterkant hebben we de ladegeleider direct bevestigd op de wielkast)

Als je de twee delen van de ladegeleiders afzonderlijk hebt bevestigd, kan je ze weer in elkaar klikken. Let wel op voordat je alles vastmaakt: er moet wel ruimte zijn tussen de lade en de vloer van je garage. Je wilt namelijk niet dat de bak met fietsen over de vloer schuren. Wij hebben daarom voor de zekerheid een dunne plaat van 1cm tussen gelegd bij bevestiging.

Daarna hebben we afgetekend op welke hoogte de ladegeleider dan bevestigd moet worden, en die met kleine 16mm schroeven bevestigd.

Stap 5: Afwerking van de slider

Nu alles zit, is het klaar voor de afwerking. In de lade hebben we een rubberen mat gelegd. Enerzijds zodat het er mooier uit ziet, maar ook zodat we gemakkelijker vuil kunnen verwijderen als onze fietsen smerig zijn geweest.

Daarnaast hebben we een slot bevestigd zodat de lade tijdens het rijden nergens heen kan. Er zit vaak wel een systeem in een ladegeleider zodat hij vastgeklikt zit, maar om zeker te zijn dat de bak niet opeens kon uitschuiven, hebben we een extra schuifslot gebruikt. Als laatste hebben we alles een likkie verf gegeven. Onderstaande foto’s zijn na een half jaar in gebruik - het systeem blijkt goed te werken!

Step 6: Waar laat ik mijn wielen en zadel dan?

Goed, onze fietsen worden dus zonder voorwiel en zadel in de uitschuiflade geplaatst. Waar blijft de rest?

In ons geval kunnen we voorwielen kwijt tussen de twee fietsen. Wij hebben voor onze zadels klemmen gemonteerd, waar de zadelpen perfect inpassen. Deze klemmen zijn normaal om een bezem of gereedschap op zijn plek te houden, maar werken dus ook top als zadelklem houder.

Let er wel even op dat, wanneer je regelmatig je zadelpen los haalt en weer terug stopt, dat er vuil mee kan komen en dat je zadelpen wellicht minder goed blijft zitten. Goed om die tijdig en regelmatig schoon te maken en even in te smeren zodat hij goed blijft zitten.

4. Nog wat laatste punten om rekening mee te houden

Houd er rekening mee dat wanneer je je fietsen in de camper hebt staan, dat er zo een paar duizend euro aan waarde staat die je achter laat als je de camper verlaat. Daarom is het misschien goed om na te denken hoe je de fiets goed op slot kan zetten.

Een manier is om een slot te gebruiken op de voorvork-klem. In ons geval kunnen wij die zo op slot doen dat je de quick release niet meer kan openen, en dus de fiets niet zomaar kan verwijderen. Een andere manier is om ervoor te kiezen ergens een hangslot permanent te bevestigen in je camper, zodat je de fietsen hieraan vast kan maken op het moment je de camper verlaat.

Hopelijk heb je met het lezen van deze blog motivatie gekregen om je fiets mee te nemen op je camper avonturen. Het is even puzzelen, maar een mooi karwei en niet al te lastig. En zo kan je toch die mooie wielertochten gaan maken! Succes!



Afsluiter:
We hopen dat dit artikel je op weg heeft geholpen met het maken van jouw slider!

Vond je deze content goed en wil je ons ook een handje helpen? Doneer dan een koffietje of bestel via onze affiliate webshop. 

 

Ook interessant voor jou? ▾

Previous
Previous

Zelf raamisolatie maken voor jouw camper

Next
Next

5 zaken die we anders zouden doen