5 zaken die we anders zouden doen

Leer van ons zodat jij de perfecte camper kan bouwen

Eigenlijk zijn wij niet zulke terug-kijkers. We vinden het ook niet zo erg om fouten te maken. Hij die niets fout doet, doet vaak namelijk helemaal niets ;-)

Ook al zijn we allebei vrij technisch onderlegd en kregen we veel hulp van Bas’ zijn pa (die al zijn hele leven aan oldtimers sleutelt), we waren niet ineens professionele camperbouwers.

Met andere woorden: er ging weleens wat mis. Welke punten zouden we een volgende keer anders doen? Wie weet kunnen we jou behoeden voor een aantal zaken die wij, met de kennis van nu, anders zouden aanpakken. Here we go!

camper-terugblikken.jpg

Moeilijkheid ★ ★ ★ ☆ ☆

Kosten ★ ★ ★ ☆ ☆

Tijd ★ ★ ★ ☆ ☆

Na de eerste weken reizen met de camper, merkten we al gauw dat we heel blij waren met ons eindresultaat. Alles werkte zoals het hoorde. Maar het zou ook raar zijn dat we bij een volgende camper niks anders zouden doen. Zowel op productniveau als procesniveau. Daarom 5 zaken op een rijtje!

1. Dakraam met elektrische ventilatie

Een van de eerste zaken die we kochten voor de camper was een Fiamma dakluik. Je hebt hier verschillende varianten van en wij kozen voor de voordeligste variant. Eentje zonder elektrische ventilatie. Dit is geen ramp, maar op warmere dagen of wanneer je aan het koken bent, zou het best fijn zijn als je de lucht kan laten circuleren. Die van ons is dus vrij basic, maar als je het budget hebt, dan kun je ook voor een goede (duurdere) gaan. Je zult er geen spijt van krijgen!

camper-gat-dakraam.jpg
camper-dakraam.jpg

2. Een krachtigere (lithium) accu

Een van de zaken waar veel camperbouwers een keuze in moeten maken, is het type accu. Onze huidige accu is een 230ah AGM accu. Zoals je misschien al in dit artikel gelezen hebt, is de bruikbare capaciteit van die accu slechts 50% (115ah).

Dat is op zich niet verkeerd en we kunnen hier best een tijd mee vooruit. Maar wanneer het een dag bewolkt is en we veel aan het werk zijn op onze laptops, gaat het toch vrij snel leeg. Het grote nadeel van een lithium accu is dat ze een stuk prijziger zijn dan AGM accu’s. Dat was voor ons ook de doorslaggevende factor, maar bij een volgende camper kiezen we waarschijnlijk voor een lithium accu*

*In onze tweede camper zit een lithium accu - we hebben naar onszelf geluisterd :)

3. Multi-functioneler inrichten

We hebben nooit de ambitie gehad om jaren in de camper te wonen, maar dachten wel periodes te krijgen dat we het reizen en werken voor een aantal dagen te combineren. In onze bouw hebben we daar net te weinig rekening mee gehouden.

De stoelen kunnen we draaien en zitten super, maar als we de tafel moeten delen met onze laptops wordt het al snel krap. Daarnaast zijn video calls toch wat vreemd wanneer je op onze posities in de camper zit (de voorportieren op de achtergrond). Een zitplek met een witte achtergrond of een andere slimme hoek creëren in je camper zou hier al een oplossing voor zijn.

Inmiddels zijn wij er wel achter dat het liefst überhaupt niet werken in de camper. In dit artikel geven we onze kijk hierop.

4. Een betere voorbereiding

We wisten eigenlijk al jaren dat we een keer een camper wilden bouwen, maar de werkelijke aankoop was vrij impulsief. Binnen een week stond de Renault Master opeens op de stoep en konden we aan de slag. Dit snelle handelen had wel een aantal gevolgen, voornamelijk i) op het gebied van onderzoek doen en ii) de zoektocht naar de juiste producten.

Weet dus van tevoren welke bus je wilt en hoe je hem exact gaat indelen. Lees je al in over zaken over zonnepanelen, waterpompen en gassystemen. Wij wisten van heel veel gevallen wel ‘ongeveer’ wat we wilden, maar als je het gaat bouwen moet je juist zeer specifiek worden.

We zouden bij een volgende keer ook meer producten tijdig bestellen. Omdat we overdag bouwden, deden we ‘s avonds vaak onderzoek en bestelden we dan ook de producten die we nodig hadden. Hier ging ontzettend veel tijd in zitten.

Soms bleven we ook ‘s avonds laat nog bouwen

Soms bleven we ook ‘s avonds laat nog bouwen

(Lijkt meer op een scene uit Breaking Bad .. )

(Lijkt meer op een scene uit Breaking Bad .. )

Dat is ook een van de redenen dat we huisopwielen.com zijn begonnen. Heel veel handige producten gebundeld op 1 plaats: scheelt jou hopelijk weer kostbare tijd!

Daarnaast, versterkt door Corona, waren veel leveringen vertraagd. Soms kan je niet verder voordat je een bepaald onderdeel afrondt. Producten pas bestellen vlak voordat je ze nodig hebt is dus niet handig. Wij kwamen af en toe met de bezorgtermijnen in de knel en moesten een paar keer voor een duurdere optie gaan vanwege een kortere levertijd.

Net zoals bij je huiswerk: begin op tijd, dan hoef je niet te haasten. Yes sir ..

Een goed vertrekpunt is dit artikel met het hele proces van A-Z.

5. Bouwmarkt-bezoeken beter voorbereiden

Een van de zekerheden als je een camper gaat bouwen: je zult veel ritjes gaan maken naar de bouwmarkt. Zeker voor klein materiaal als schroeven, spijkers en klemmen, maar ook voor groter materiaal (hout) en gereedschap.

Het voordeel van de meeste bouwmarkten is dat ze doordeweeks erg vroeg open zijn en tot vrij laat open blijven. In het begin gingen we nog regelmatig in het weekend, wanneer het erg druk was.

Wat ons heel erg heeft geholpen, is van te voren goed uitzoeken wat je precies nodig hebt. Maak een boodschappenlijst met de juiste productnamen (handig als je iets moet navragen) en zoek op in welke gang het ligt. Soms waren wij uren aan het ronddwalen in een bouwmarkt en kwamen we thuis met allerlei spullen die we ‘misschien wel ooit’ nodig hadden. Wat vaak betekende: een week later weer retourneren..

Tip! Wij hadden na korte tijd al heel veel bonnen van dezelfde bouwmarkten verzameld. Daardoor was het elke keer een flinke zoektocht om de juiste bon voor te retourneren artikelen te vinden. Sommige bouwmarkten (zoals de Hornbach) werken met een app waarin je je kassabonnen digitaal kunt bewaren: een verademing voor je retour-ervaring!


Afsluiter: We hopen dat dit artikel je op weg heeft geholpen met jouw voorbereidingen voor camperbouw.

In dit artikel kunnen affiliate links staan naar websites van partners. Als je via deze links producten bestelt, dan betaal jij hier niets extra's voor. Wij krijgen vanuit de partner een kleine vergoeding. Hiermee help je ons om huisopwielen.com te blijven aanvullen met nieuwe content en producten.

 

Ook interessant! ▾

Previous
Previous

Een slider voor je racefiets of MTB maken

Next
Next

De RDW keuring, BPM & het kwarttarief